OSMANLILARIN AVRUPA SİYASETİ (LEHİSTAN-VENEDİK-RUSYA)
Osmanlı-Lehistan İlişkileri
1587’de Osmanlı himayesinden çıkan Lehistan, Boğdan’ın iç işlerine karışmaya başladı.Bunun üzerine II. Osman’ın düzenlediği seferde Hotin kalesi alınamasa da yapılan Hotin Antlaşması’yla Hotin Kalesi Osmanlılara geçti.Ayrıca eskiden olduğu gibi Lehistan Kırım Hanlığına vergi vermeye devam edecek, sınır güvenliğine önem verilecekti (1621).
NOT:Hotin Kuşatması ile ilk kez Yeniçeri Ocağını kaldırma düşüncesi ortaya çıkmıştır. |
Osmanlı-Venedik İlişkileri
Venediklilerin Akdeniz’deki bazı olumsuz girişimleri ve korsanlıklara göz yumması, Osmanlıların, bölge güvenliği için Girit Adası’nı kuşatmasına yol açtı (1645). Sultan İbrahim zamanında başlayan kuşatma, Osmanlılardaki iç ayaklanmalar ve Venediklilerin Çanakkale Boğazı’nı abluka altına almaları nedeniyle çok uzadı. IV. Mehmet zamanında Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa Girit’in fethini tamamladı (1669).
NOT:Girit adasının 24 yıllık bir kuşatmadan sonra alınabilmesi Osmanlı Devleti’nin ve donanmasının zayıflığının göstergesidir.
|
Osmanlı-Rus İlişkileri
Kutsal İttifaka geç katılan ve kazancını artırmak isteyen Rusya, savaşı sürdürmek istedi ancak bu savaşı yalnız başına götüremeyeceğini anlayınca İstanbul Antlaşması’nı imzaladı (1700).
Buna göre;
1. Azak Kalesi ve çevresi Ruslara bırakılacak,
2. Rusya İstanbul’da sürekli elçi bulundurabilecekti.
NOT: Bu Antlaşma ile Rusya Karadeniz’e ilk adımını atmış oldu.