Türklerin İslamiyete Hizmetleri

TÜRKLERİN İSLAMİYETE HİZMETLERİ

Türklerin İslamiyete toplu olarak geçişleri hem Türk ve İslam, hem de dünya tarihleri bakımından önemli sonuçlar verdi. Selçuklular, binlerce yıllık devlet deneyimi sayesinde, karışıklık içinde bulunan İslam dünyasına yeni bir düzen getirdiler. Batıdan gelen Haçlı saldırılarına karşı İslam dünyasını korudular. Doğudan gelen Moğollar geçici bir hakimiyet kurdular ve Müslümanlığı temsil eden Türklerin arasında eriyerek kültür değişimine uğradılar. Gazneli Mahmut’un Hindistan’a yaptığı akınlar, burada İslam kültürünün yaygınlaşmasını sağladı ve ileride kurulacak olan Pakistan’ın temellerini attı. Türkler, yeni dinin verdiği heyecanla batı yönünde başarıyla ilerlediler ve özellikle Osmanlı döneminde Orta Avrupa’ya kadar uzanarak İslam etkisinin buralarda yayılmasını sağladılar.

TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLMA NEDENLERİ

Türkler, uzun süreden beri tek tanrı inancına aşinaydılar. Bu nedenle tek tanrı inancı ile İslam inancı arasında bir fark görmemişlerdir.

Türk toplumunda bulunan eski ozan ve kam’lar, İslam evliyaları ve mutasavvuf dervişleriyle benzerlik gösteriyordu.

Ayrıca bu yakınlığın en güçlü yanı, İslam dinindeki cihad fikriyle Türklerin savaşçı eğilimleri arasında bir ilişkinin bulunmasıydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.