İslam Kültür ve Uygarlığı Kısa Ders Notu Konu Özeti

İSLAM KÜLTÜR VE UYGARLIĞI

Devlet Yönetimi

Hz. Muhammed (SAV) zamanında din ve dünya işlerinin başkanı bizzat kendisiydi. Hz. Peygamber’in (SAV) vefatından sonra O’nun vekili sayılan Halifeler başkanlık yaptılar. İlk dört halife seçimle işbaşına gelmişlerdi. Emeviler’le birlikte halifelik saltanata dönüşmüştür.
Abbasiler döneminde halifeye yardımcı olmak amacıyla vezirlik makamı kurulmuştur. Devlet işleri Divan’da görüşülürdü. Eyaletlere ise emirler bakardı. İlk posta teşkilatı (berid) Emeviler döneminde oluşturulmuştur.

Ordu

Hz. Peygamber (S.) zamanında savaşlardan elde edilen ganimetlerin 1/5’i devlet hazinesine ayrılırken diğerleri askerler arasında paylaştırılırdı.
Hz. Ömer zamanında devamlı ordugahlar kurulmuştur. İlk donanma ise Hz. Osman zamanında kurulmuş olup, Emeviler zamanında geliştirilmiştir.

Düşünce Hayatı ve Kültür – Sanat

İslam düşüncesinin temeli Kur’an-ı Kerim ve Sünnettir. İslami Bilimler; Tefsir, Hadis, Fıkıh, Kelam, Akaid’dir

– İslam tarihinde ilk para Emevi halifesi Abdülmelik zamanında bastırıldı. Yine O’nun zamanında Arapça resmi yazışma dili olmuştur.

– İslamda resim ve heykel yasak olduğu için hat (güzel yazı), nakış, oymacılık, minyatür, ebru, tezhip gibi sanatlar ortaya çıkmıştır.

Ekonomik Hayat

Ekonomi genelde, tarım ve ticarete dayanıyordu. İslam Devleti’nin gelirleri savaşlarda elde edilen ganimetlerin beşte biri, bağlı devletlerden alınan vergiler, maden, tuzla, orman ve gümrük gelirlerinden elde ediliyordu. Ayrıca toprak ürünlerinden, müslümanlardan onda bir oranında öşür, gayri müslimlerden haraç alınıyordu. Ayrıca gayri müslimlerden cizye alınıyordu. İslam Devletinde ilk mali düzenleme Hz. Ebubekir döneminde yapılmış devlet memurlarına maaş bağlanmıştır.

Kültür – Medeniyet

– İslamda resim ve heykel yasak olduğu için hat (güzel yazı), nakış, oymacılık, minyatür, ebru, tezhip gibi sanatlar ortaya çıkmıştır.

– İslam Devleti’nde Emeviler’e kadar Bizans ve Sasani paraları kullanılırdı, bu dönemden itibaren (Abdülmelik) İslam devleti adına basılmış paralar kullanılmaya başlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.