Türklerin Ana Yurdu

Türklerin Ana Yurdu

Arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan buluntular , Türk tarihinin günümüzden 4000 yıl öncesine uzandığını göstermektedir.

Türklerin ana yurdu, Orta Asya’dır. Orta Asya kuzeyde Sibirya, güneyde Himalaya dağları, doğuda Kingan dağları ve batıda Hazar denizi ile çevrelenen geniş bir coğrafî bölgedir.

Ancak, bu geniş coğrafî bölge içinde Türklerin ilk ana yurdunun neresi olduğu konusunda çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bu konuda kesin bir görüşün olmaması, Türklerin daha ilk zamanlardan itibaren geniş bir coğrafî alana yayılmış olduklarını göstermektedir.

Son arkeoloji, filoloji ve tarih araştırmalarına göre, ilk ana yurdun, Altaylar-Ural dağları ve Aral üçgeni içinde kalan bölge olduğu belirtilmektedir.

( Son yapılan araştırmalar ışığında Türklerin ilk anayurdu Altay-Sayan dağlarının kuzeybatısı,Tanrıdağlarının kuzeyi,Hazar Denizinin doğusu, Sibirya steplerinin güneyi olarak belirlenmiştir.)

 

Orta Asya’nın Coğrafi Özellikleri

ANAYURDUMUZ ORTAASYA

Orta Asya’nın dört yanı yüksek dağlarla çevrilidir. Bu nedenle, denizlerden esen nemli rüzgârları alamaz. Bunun sonucu olarak, iklim son derece kuraktır. Kışlar çok soğuk, yazlar yakıcı derecede sıcak geçer. Orta Asya’dan doğan hiçbir akar su denizlere ulaşamaz. Orta Asya, çöller ve bozkırlarla kaplıdır.

Orta Asya, Altay ve Sayan dağları ile Tanrı (Tiyenşan) dağları arasında uzanan çeşitli bölgelere ayrılır.

Altay dağlarının kuzeydoğusunda yer alan bölge Moğolistan’dır.

Altay dağlarıyla Tanrı dağları arasında Çungarya bölgesi bulunmaktadır. Çungarya, tarih yönünden önemli bir bölgedir. Çünkü, Türk göçleri tarih boyunca buradan batıya yönelmiş, Ön Asya ve Avrupa’ya yayılmıştır.

Tanrı dağlarının güneyinde Tarım havzası bulunur. Tarım havzası, yüksek ve geniş bir bölgedir. Havzayı kuşatan yüksek dağlar, bol yağış alır. Bu dağlardan doğan akarsular, dağ eteklerine bereketli toprakları taşırlar. Dağlardan uzaklaşıldıkça, toprağın tuzluluk oranı artar.

Havzanın doğusunda, rüzgârların savurduğu kumlar, geniş alanlar kaplamaktadır. Burası, dünyanın kurak çöllerinden biri olan “Taklamakan çölü“dür. Tarım havzası ve çevresine “Doğu Türkeli” denir.

Hazar denizi kıyılarından Tanrı dağlarına ve Pamir platosuna kadar uzanan bölge ise “Batı Türkeli’dir . Bu bölgedeki Seyhun ve Ceyhun nehirleri arasında Kızılkum; Ceyhun nehrinin güneyinde ve batısında ise Karakum çölü bulunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.