Akadlar

AKADLAR

Akadlar Harita

Sümerlerden sonra Mezopotamya’ya Sami ırkından birçok kavim gelip yerleşti. Bunlardan ilk gelenler Akadlılardır. Akadlılar, M. Ö. IV. binde Arabistan’dan gelerek Fırat boylarına yerleştiler. MÖ 2350’de Sümer egemenliğine son veren Sargon, Akad krallığını kurdu. Akadlar kısa sürede bütün Mezopotamya’ya egemen oldular ve tarihin ilk büyük imparatorluğunu kurdular. Akadlılar, Elam, Asur, Doğu Anadolu’nun bazı bölgelerini ve Akdeniz’i fethederek İlkçağ’da büyük bir imparatorluk kurdular. Çeşitli kavimlerden oluşan Akad İmparatorluğu, iç isyanlar ve dış düşmanların saldırısıyla parçalandı. M. Ö. 2150’lerde kuzeyden (İran üzerinden) gelen Gutiler Akad İmparatorluğu’na son vermiştir.

Genel Özellikleri:

1) Kurucuları, ilk komutanları ve ilk kralları Sargon’dur.

2) Tarihin bilinen ilk düzenli ordusunu kurarak Mezopotamya’da üstünlük sağladılar.

3) Mezopotamya dışında toprak kazanarak tarihin ilk imparatorluğunu kurdular (Tarihte bilinen ilk merkezi devlet ve imparatorluktur.). Bu imparatorluğun devamı için ilk defa sürekli orduya geçmişlerdir.

4) Ancak bu imparatorluk kısa sürede dağıldı. Başlıca nedenleri, merkezi otoritenin tam olarak geliştirilememesi, iç isyanlar ve dış saldırılar.

5) Akade adlı başkentleri vardır.

6) Akad dili Mezopotamya’nın yaygın bir kültür dili olmuştur.

7) Tarım gelişmiştir. Su kanalları yapmışlardır.

8) Zafer anıtı ve Agade tapınakları mimari eserleridir.

9) Akad dili Mezopotamya’nın yaygın bir kültür dili olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.