Anadolu’da Siyasi Birliği Sağlama Faaliyetleri Ders Notu Konu Özeti

ANADOLU’DA SİYÂSİ BİRLİĞİ SAĞLAMA FAALİYETLERİ

  • Anadolu’da Türk birliğinin sağlama çabaları Orhan Bey zamanında başlatılmıştır. Bu amaçla; ilk olarak Karesioğulları Beyliği Osmanlı topraklarına katıldı.
  • I. Murat döneminde, Anadolu Türk birliğini sağlamada barışçı bir politika izlendi.
  • Germiyanoğlu Süleyman Şah, I. Murat’ın oğlu Bayezit’le kızını evlendirdi.  Bu evlilikle Kütahya, Tavşanlı, Emet ve Simav’ı çeyiz olarak Osmanlılara verdi.
  • I. Murat Hamitoğulları’ndan da Akşehir, Isparta, Yalvaç, Beyşehir ve Seydişehir para karşılığı satın aldı.
  • Anadolu Türk birliğini sağlamak için yapılan faaliyetler, Yıldırım Bayezid döneminde hızlandı. Bu dönemde Türk birliği savaş yoluyla sağlanmaya çalışıldı.
  • Bu amaçla, Saruhanoğulları, Aydınoğulları, Menteşeoğulları, Germiyanoğlulları, Karamanoğulları, Hamitoğulları, Eretna Beyliği ve Candaroğulları’nın Kastamonu kolu Osmanlılara katıldı. Böylece Anadolu Türk birliği büyük ölçüde sağlanmış oldu.
  • Yıldırım Bayezit, 1399’da Memluklere bağlı olan Dulkadiroğulları Beyliği’nden Malatya, Besni, Darende ve Elbistan’ı alarak sınırlarını, Orta Fırat’a kadar genişletti. Bunun üzerine, Osmanlıların Memluklerle arası açıldı.
  • Anadolu’da Timur tehlikesinin başladığı sırada yaşanan bu gerginlik, Osmanlıların aleyhine oldu.  Bu sebeple

Memlükler,  Ankara Savaşı’nda Osmanlı Devleti’ne destek vermedi.

Ankara Savaşı Öncesi Osmanlı Devleti'nin Sınırları Haritası

Karakoyunlu Devleti (1365-1469)

  • 1365 yılında Türkmenler tarafından kurulmuştur.
  • Başkenti Erciş’tir.
  • Kara Yusuf zamanında en güçlü dönemlerini yaşamışladır.
  • Yaptıkları pek çok eserle Anadolu’nun Türk-İslâm kimliği kazanmasında etkili olmuşlardır.
  • Osmanlılarla, iyi ilişkilerde bulunmuşlar, Timur’a karşı Osmanlıları desteklemişlerdir.
  • 1469’da Akkoyunlu Devleti’nce ortadan kaldırılmışlardır.

Akkoyunlu Devleti (1350-1502)

  • 14. yüzyılda kurulmuş bir Türkmen devletidir.
  • Oğuzların Üçok kolunun Bayındır boyundandırlar.
  • Devletin kurucusu Kara Yülük Osman Bey’dir.

About Tarihci

Check Also

I.Murad’ın duası ve oğlu Yıldırım Beyazid’e vasiyeti

I.Murad’ın duası ve oğlu Yıldırım Beyazid’e vasiyeti Kosova Savaşı öncesi I.Murad’ın duası “İlâhî, bunca kere …