DÜNYADAKİ GELİŞMELER
1985 yılında kullanılmaya başlayan internet “Dünya Çapında Ağ” anlamına gelmektedir.
İnternetin geniş kitleler tarafından kullanılması daha önceki buluşlara göre çok daha hızlı oldu. Radyo 38 yıl içinde, televizyon 13 yıl içinde, internet ise 5 yıl içinde yaygınlaştı. İnternet, Türkiye’ye 1993’te geldi ve kullanım alanı hızla genişledi.
Günümüzde, dünyamız hızla değişmektedir. Toplumsal yaşamın her alanında yeni değer yargıları yeni alışkanlıklar ortaya çıkmaktadır. Ülkeler arasındaki yerel kültürel farklılıkları tüketim alışkanlıkları, giyim-kuşam gelenekleri, diğer gelenek ve görenekler artık birbirine yaklaştı.
Küreselleşme kültürel alanda da kendisini gösterdi, internet, CD ve kasetler, yabancı markalar, sinema filmleri ve gazete haberleri gençler üzerinde her şeyden daha fazla etkili olmaya başladı.
Kültürel alanda etkili olan önemli unsurlardan biri de uluslararası şirketlerdir. Dünyanın her yanındaki denetlenmesi güç olan bu şirketler, toplumsal yaşamın hemen her alanında etkili olmuşlardır. Amerika’nın ticari kültürü, küresel kültür olarak karşımıza çıkmaktadır. Sinema deyince Holywood, müzik piyasası denilince de Amerikan müzik piyasası, akla gelmektedir. Amerika kendi tanımını, müziğiyle, videosuyla, CD’siyle ve sinemasıyla tüm dünyaya yapmaktadır.
Kültürün küreselleşmesi yukarıda belirttiğimiz alanlar dışında tüketim anlayışlarında da ortaya çıktı. Artık toplumlar ürettiklerinden daha fazlasını tüketir hale geldi.
Tarihin her döneminde teknolojiye sahip olan devletler, güce de sahip oldu. Bu durum günümüzde de geçerlidir. Bu da devletler arasında teknolojik yarışa neden oldu. Günümüzde mikro – elektronik, biyo – teknoloji, ağır sanayi, robot teknolojisi, bilgisayar teknolojisi ve bilgisayar programları hızla gelişmektedir.
Kullanılan bilgisayarların çoğunun uluslararası bağlarla birbirine bağlanması sonucunda, devlet sınır ve hukuk tanımadan gerçek zamanlı olarak mali işlemlerin yürütülmesi sağlandı, bilgi alışverişi yapıldı ve sanal bir ekonomi dünyası oluştu. İletişim alanındaki gelişmeler, dünyanın küçülmesine neden oldu. İnsanlar internet sayesinde alışveriş yapmaya, arkadaşlıklar kurmaya, iş ortaklıkları oluşturmaya başladı.
1930 yılından itibaren düzenlenen dünya kupaları, ülkeler arasında spor alanında yarışmalarını sağladı. Dört yılda bir yapılan ve geniş kapsamlı spor organizasyonu olan Olimpiyat Oyunları’nın yaz sporlarını içeren ve daha iyi bilineni olan Yaz Olimpiyatları, 1896’dan beri Dünya Savaşları istisnaları hariç her dört yılda bir yapıldı. Kış Oyunları ise 1924’te yapılmaya başlandı ve 1994’ten beri Yaz Oyunlarının yapıldığı yıllardan iki sene sonra yapılmaktadır.