Asya ve Afrika’nın Kurtuluşu

ASYA VE AFRİKA’NIN KURTULUŞU

Sömürge ulusların bağımsızlık hareketleri bir sürecin ürünüdür. Sömürge uluslarda, ulusal bilincin artmasıyla birlikte bağımsızlık hareketleri hızlandı. Dünya savaşları da bu sürece hız kazandırdı.

Sömürgeci devletler her iki dünya savaşında da güç kaybetmişlerdi. Bu nedenle de sömürgeleri üzerinde denetimleri azalmıştı. I. Dünya savaşı sonunda yenik devletlerin elinden alınan sömürgelerde manda yönetimi uygulanmıştı. Manda yönetimindeki bu ülkelerin bağımsızlıklarını kazanmaları İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra oldu. Bu dönüşüm, Hindistan ve Pakistan’ın bağımsızlıklarını kazanmalarıyla başladı.

 

PAKİSTAN VE HİNDİSTANIN BAĞIMSIZLIKLARINI KAZANMALARI

Bu topraklar, 18. yüzyıldan itibaren İngiltere’nin sömürgesiydi. Bağımsızlık hareketleri I. Dünya Savaşı sırasında başlamıştı. II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere, savaştan sonra Hindistan’a bağımsızlık vereceğini bildirdi. Gerçekten savaştan sonra sözünü tuttu ve 1947 Ağustosunda Pakistan ve Hindistan adı ile iki bağımsız devlet ortaya çıktı.

Müslümanlar Pakistan’ı meydana getirdiği için nüfus dağılışı yönünden Pakistan iki topraktan meydana geliyordu. Biri, bugünkü Pakistan olup, bazen Batı Pakistan deniyordu. Diğeri ise, eski adı Doğu Bengal ve bugünkü adı ile Bangladeş olan Doğu Pakistan idi.

Pakistan ve Hindistan, bağımsız oldukları günden beri birbiriyle geçinememişler ve bir kaç kez silahlı çatışmaya girmişlerdir. Nedeni de halkın büyük bir çoğunluğu Müslüman olan, Keşmir bölgesidir.

Hindistan ve Pakistan dışında Hindiçini yarımadasında Fransız sömürgesi Tayland ve İngiliz sömürgeyi Malezya bulunuyordu. II. Dünya Savaşı’nın ardından bu sömürgeci devletlerin çekilmesiyle adı geçen ülkeler bağımsızlıklarını kazandılar.

Afrika’da, İtalya sömürgesi Libya 1951’de, Sudan 1956’da, Tunus ve Fas 1956’da bağımsızlıklarını elde ettiler. Ardından Cezayir 1962’de bağımsız oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.