İki Dünya Savaşı Arasında Meydana Gelen Gelişmeler

İKİ DÜNYA SAVAŞI ARASINDA MEYDANA GELEN GELİŞMELER

BARIŞI KORUMA ÇABALARI

MİLLETLER CEMİYETİ’NİN KURULUŞU

 

Milletler Cemiyeti, dünyanın globalleşme sürecine uygun olarak, Avrupa devletleri dışında diğer kıtalarda yer alan ülkelerin de katıldığı ilk uluslararası kuruluştur.

Paris Barış Konferansı’nın 25 Ocak 1919 tarihli toplantısında; uluslararası  barışı ve güveni sağlayacak ve devam ettirecek bir Milletler Cemiyeti kurulmasına karar verilmiş ve Cemiyet-i Akvam adıyla kurulmuştur. Amacı: Ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçı yollarla çözmektir.

 

Wilson İlkelerinin temel olacağı düşüncesinden hereket edilmiş ancak Wilson’un seçimi kaybetmesi ve ABD’nin “Avrupa Politikasından Uzak Durma” ilkesini yeniden benimsemesiyle Amerika, bu kuruluşun dışında kalmıştır.

Sovyetler Birliği zaten bu kuruluşun dışında bırakılmıştı. Bu nedenle Milletler Cemiyeti İngiltere ve Fransa’nın elinde bir Avrupa örgütü olmaktan kurtulamamıştır. ABD’nin yer almaması nedeniyle kuruluş amacından sapmıştır. İngiltere ve Fransa bile bu cemiyetin amacı konusunda görüş birliğinde olamamışlardır. Bu nedenlerle Milletler Cemiyeti II. Dünya Savaşı’nın çıkmasını engelleyememiştir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.