Japonya’nın Uzakdoğu’da Yeni Bir Güç Olarak Ortaya Çıkması

JAPONYA’NIN UZAKDOĞU’DA YENİ BİR GÜÇ OLARAK ORTAYA ÇIKMASI   

Japonya, 1845’ten itibaren Batı’ya açılma politikası izledi çünkü Japonlar, Batı tekniğine ulaşamazlarsa, Avrupa tarafından sömürülüp ezileceklerini fark etmişlerdi. 1845’ten sonra, Batı’nın düzeyine çıkmak için Amerika ve Avrupa’ya yüzlerce öğrenci gönderdiler. Bir yandan da idari ve sosyal yapılarını değiştirmeye başladılar.

MEİJİ RESTORASYONU (AYDIN HÜKÜMET) (1868 – 1912)

İmparator Mutsihito’nun 1868’de kabul ettiği Meiji Restorasyonu ile Japonya bir dizi köklü değişiklik yapmaya başladı. Japonya’nın bu hızlı gelişmesi onu da sömürgeci devlet haline getirdi. Çin ve Rusya ile yaptığı savaşları kazanarak Asya kıtasında sömürgeciliğe yöneldi. Milletler Cemiyeti bu yayılmayı önlemek için bir şey yapmadı yalnızca protestolarla geçiştirdi. ABD’de kendi başına bir şey yapmaya cesaret edemedi. Bu konudaki hesaplaşma II. Dünya Savaşı sırasında 1941’de Japonya’nın Pasifik’te ABD’nin üssü olan Pearl Harbor‘a hava baskını ile başlayacaktı.

JAPONYA’DAKİ GELİŞMELER

Bu dönemdeki gelişmeler;

  Takvim değiştirildi.

  Giyinme şekli batı tipine göre düzenlendi.

  Avrupa benzeri bankacılık sistemi getirildi.

  Özellikle İngiltere ile yaptıkları mal ithalatı antlaşmalarına, alışılmadık maddeler koydurdular. Belli bir miktar ithalat için, belli sayıda insanına İngiltere’nin ihtisas düzeyinde eğitim vermesini istediler.

  Çağdaş bir düzenli ordu kuruldu, subaylar eğitim için Batılı ordu ve donanma akademilerine gönderildi.

  1872 de çıkarılan bir kanunla ilköğretim zorunlu oldu.

  1871 de ilk gazete yayınlandı.

  1873 de mecburi askerlik kabul edildi.

  1871 de “Daymiyo” denen  derebeylik sistemine son verilerek ülke çağdaş bir şekilde organize edildi.

  1870’de ilk demiryolu yapımına başlandı. 1890 da demiryollarının uzunluğu 7200 kilometre oldu.

  1868-1898 arasındaki 2190 fabrika yapıldı.

  Yeni Anayasa, Almanya devlet yapısı ve Fransa Anayasasına göre uyarlandı ve 1889 da ilan edildi.

  Kast düzeni kaldırıldı.

  Millet Meclisi, Siyasal Partiler ve Danışmanlar Kurulu oluşturuldu.

  Şintoculuk dini yaygınlaştırılmaya Budacılık bastırılmaya çalışıldı.

Japonya – Çin ve Japonya – Rusya Savaşları

  Meiji Restorasyonuyla güçlenen Japonya 1894 yılında Koreyi ele geçirmek için Çin’le savaştı ve modernleşmesini sağlayacak kazançlar elde etti.

  Japonya 1904-1905 yıllarında İngilizlerden destek alarak Mançurya’da Ruslara saldırdı. Rusları yendiler ve Rusya Çin aleyhine elde ettiği toprakları Japonyaya terk etti.

  Japonya’nın Uzakdoğu Asya’da yeni bir güç olarak ortaya çıkması İngiltere ve ABD’nin bu ülkeyle ilişkilerini etkiledi ve Japonya’yla ilişkilerini güçlendirmeye özen göstermelerine neden oldu. Bu durumun etkisiyle Japonya kapitülasyonları kaldırma fırsatı buldu. I. Dünya Savaşı’nda bu durumdan yararlanarak Alman sömürgelerini ele geçirmeyi de  başardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.