Mudanya Ateşkes Antlaşması (3-11 Ekim 1922)

MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)

1-  Sözleşmenin yürürlüğe girmesi üzerine Türk-Yunan silahlı kuvvetleri arasındaki çarpışmalar durdurulacaktır.

2-  Bu sözleşmenin yürürlüğe girmesinden sonra 15 gün içersinde Yunan kuvvetleri Edirne ve Meriç nehrinin sol kıyısına kadar Doğu Trakya’yı boşaltacaklar boşaltmadan 1 ay sonra bu bölge Türk memurlarına teslim edilecektir.

3-  Barış antlaşması imzalanıncaya kadar Türk ordusu Çanakkale ve Kocaeli Yarımadasında belirtilen çizgide duracak, Doğu Trakya’ya asker geçirmeyecektir. Ancak bölgenin güvenliğini sağlamak amacıyla 8000 kişilik Türk Jandarma birliği gönderilecektir.

4-  Devir teslim sırasında çıkabilecek karışıklıkları önlemek amacıyla İtilaf Devletlerinden 7 taburluk karma birlik bölgede bulunacaktır.

5-  Boğazlar ve İstanbul TBMM Hükümeti’nin yönetimine bırakılacak, ancak barış antlaşması imzalanıncaya kadar İtilaf Devletleri askerleri bulundukları yerlerde kalacaktır.

6-  Ateşkes Antlaşması 14-15 Ekim 1922 gece yarısı yürürlüğe girecektir.

Mudanya Ateşkesi ile sonucu belli olmayacak bir savaş da önlenmiş oluyordu.

Doğu Trakya’nın teslim alınması görevi Mustafa Kemal tarafından Refet Paşa’ya verildi ve Refet Paşa Doğu Trakya valiliğine atandı.

Kabul edilen süre içinde Yunanlılar Doğu Trakya’dan çekildiler. Bu suretle yurdun bu parçası kan dökülmeksizin kurtarılmış ve Anavatana katılmış oldu.

 

Mudanya Ateşkesi’nin Ulusal Mücadeledeki Yeri ve Önemi:

1-  Bu ateşkes Antlaşması ile Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın askeri bölümü başarıyla tamamlanmıştır.

2-  Misak-ı Milli ile belirlenen yurt toprakları içinde bulunan Doğu Trakya yeni bir savaşa başvurulmadan Yeni Türkiye Devletinin sınırları içine alınmıştır.

3-  O güne değin TBMM Hükümetini tanımayan İngiltere de bu düşüncesini terk ederek Yeni Türkiye Devletinin siyasal varlığını kabul etmek zorunda kalmıştır.

4-  İngiltere’de Başbakan Loyd George hükümeti istifa etmiştir.

5-  İstanbul’un TBMM Hükümeti’nin yönetimine bırakılmasıyla İtilaf Devletleri Osmanlı Devletinin hukuken sona erdiğini kabul etmiştir.

Kısaca söylemek gerekirse, Mudanya Ateşkes Antlaşması akıl ve mantığın, ülke imkanlarının izin verdiği oranda, ülkeyi, ulusu ve orduyu maceralara sürüklemeden, onurlu bir barışa gidiş yolunu açan önemli bir siyasal aşamadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.