Atatürk’ün Kişiliği Ve Özellikleri

ATATÜRK’ÜN KİŞİLİĞİ VE ÖZELLİKLERİ

Atatürk, sözleri, davranışları ve yaptığı işlerle örnek bir insandır. Doğruluğu, çalışkanlığı, cesareti ve kararlılığı onun üstün bir kişiliğe sahip olduğunun göstergesidir. Vatanını ve milletini çok sevmesi, onun kişiliğinin gelişmesinde etkili olmuştur.

MANTIKLILIĞI

Atatürk’ün kişiliğine yön veren en başta gelen özelliği, akıl ve mantık kurallarının dışına çıkmaması, olayları her bakımından gerçek yanları ile görüp değerlendirmesidir. O’nun akıl, mantık ve gerçekçilik kavramlarına çok büyük değer vermesi yaratılışının önemli bir özelliğidir. Küçük yaşta matematik dersine olan bağlılığı ve bu konudaki üstünlüğü öğretmenlerinin dikkatini çekmişti. Bildiğimiz gibi matematik akıl ve mantık kurallarından doğan bilimsel bir yöntemdir. Atatürk her işini bu en sağlam yöntemle düzenledi, her sorunu bu yöntemle çözdü.

VATANSEVERLİĞİ

Atatürk, bu keskin zeka gücü yanında son derece engin duygulu bir vatanseverdi. Vatanını ve milletini en saf, en yüce duygularla sevmek, O’nun en açık özelliklerindendi. O, vatan sevgisini bütün Türklere bir din gibi aşılamıştı. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı kazandıran da ondaki bu vatanseverlik duygusuydu. Atatürk aynı zamanda büyük bir milliyetçiydi. Tek amacı Türk Milleti’ni çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmaktır. Hayatında başka hiçbir isteği ve amacı olmamıştır.

İDEALİSTLİĞİ

Bu vatan ve Milet sevgisi onu tam bir idealist yapmıştı. İdeali, milli birlik içinde çağdaşlaşmaktı. Türk Ulusunun bu düzeye çıkma hakkına sahip olduğunu tam anlamıyla kavramıştı. Millet de bu hakkını kullanacaktı. İdeali, milleti bu hedefe en kısa zamanda yaklaştırmaktır. Ama O’nun bu idealistliğinin hiçbir şekilde hayalci bir yanı yoktu çünkü, O, gerçekçi bir idealisttir.

HAKİKATİ ARAMA GÜCÜ

Bu gerçekçi idealistliğin temeli gerçekleri arama ve bulma gücünden kaynaklanmaktaydı. O’nun yukarıda belirtilen akıl ve mantık süzgecinden geçirmediği hiçbir olay yoktu. Böylece gerçekler tam anlamıyla ve bütün çıplaklığıyla ortaya çıkmaktaydı.

İLERİ GÖRÜŞLÜLÜĞÜ

Mustafa Kemal’in çok önemli özelliklerinden biri de ileri görüşlülüğüdür. Başarılı bir komutan ve devlet adamında ileriyi görme yeteneğinin bulunması gerekirdi. Normal bir devlet adamı veya komutan, içinde yaşanılan olayları değerlendirerek biraz ilerisini görebilirdi ama bir önder olarak bilinenler çok daha ilerisini açık ve seçik olarak görürlerdi. Onların bu dehaları toplumlarına yol gösterdi. Atatürk’te, bu nitelik tam anlamıyla belirgindir. Kimsenin göremeyeceklerini sezmiş ve kavramış, hedefini böylece sürekli olarak büyütmüştü.

ÇOK CEPHELİLİĞİ

Atatürk’ün özelliklerinden biri de çok cepheli bir önder olmasıydı. Dahilerden çoğu tek konuda yetenek ve becerilerini gösterirler Atatürk ise askerlikten eğitime, sanattan felsefeye, hukuktan tarihe kadar pek çok alanlarda düşünmüş, eser vermiş, yaratıcı ve zengin sonuçlar almıştı. Tam bir düşünür olan Atatürk, insan zekasının kavrayabileceği bütün konularla ilgilenmişti. Atatürk, bu çok cepheliliği ile Türk toplumunun pek çok derdini tanımış, onları giderici en iyi yolları göstermişti.

YÖNETİCİLİĞİ

Atatürk’ün kişisel özelliklerinden biri de üstün yöneticilik niteliklerine sahip bulunmasıdır. Gerek askerliğinin, gerek devlet adamlığının hep başarılar içinde geçmesinin bir nedeni de çok iyi bir yönetici olmasıdır. Yöneticiliği etkileyicidir. İnsanları etki altına alma sanatını çok iyi uygular.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.