Atatürk’ün Öğrenim Hayatı

ATATÜRK’ÜN ÖĞRENİM HAYATIYLA İLGİLİ OLGULAR

Mustafa Kemal’in eğitimine yön veren, annesi ve babası olmuştur. Annesi Zübeyde Hanım, oğlunu mahalle mektebine vermek istemiş fakat babası ise onun yeni metodlarla öğretim yapan yani batılı tarzda eğitim veren bir okula gitmesini istemiştir. Sonunda küçük Mustafa, mahalledeki Sıbyan Mektebine başlamıştır. Ali Rıza Efendi, bir süre sonra Mustafa’yı bu okuldan alıp batılı tarzda ve yeni yöntemlerle eğitim yapılan Şemsi Efendi İlkokulu’na vermiştir.

Ancak bir süre sonra Ali Rıza Efendi vefat edince, Zübeyde Hanım’ın iki çocuğu ile birlikte Selanik yakınlarındaki ağabeyinin yanına gitmek zorunda kalması üzerine. küçük Mustafa’nın okuldan geri kalması annesini üzmüş bu yüzden Selanik’e geri dönmüşlerdir.

Mustafa, Selanik’te Mülkiye Rüstiyesi’ne (Ortaokul) girmişti ancak o asker olmak istiyordu. Annesinden gizli girdiği Askeri Rüştiye sınavını kazandı. Bunun üzerine karşı çıkmasına rağmen annesi oğlunun isteğini kabul etmek zorunda kaldı.

Onun yetişmesinde Selanik Askeri Rüştiyesi önemli bir yer tutar. Burada zeka ve yetenekleriyle dikkat çekti, matematik öğretmeninden “Kemal” adını aldı ve o tarihten sonra Mustafa Kemal olarak tanındı.

Mustafa Kemal, askeri rüştiyeyi bitirdikten sonra Manastır Askeri İdadisi’ne (Lise) girdi. 1899’da mezun olup İstanbul’da Harb Okulu’na girdi. 10 Şubat 1902’de mezun olup Harb Akademisi’nde eğitimine devam etti. 11 Ocak 1905’te Harb Akademisi’nden yüzbaşı rütbesiyle mezun olup orduya katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.