Şark Meselesi’nin Avrupa Siyasi Gündemine Girmesi

ŞARK MESELESİ’NİN AVRUPA SİYASİ GÜNDEMİNE GİRMESİ

haçlı

Şark meselesi 1071 Malazgirt savaşıyla başlar, günümüze kadar devam eder.

 Şark meselesi 3 döneme ayrılabilir:

  • I. Dönem:1071 Malazgirt savaşıyla başlar. 1683 Viyana bozgununa kadar devam eder.
  • II. Dönem: 1683’te başlar 30 Ağustos 1922’ye kadar devam eder.
  • III. Dönem:30 Ağustos’dan günümüze kadar devam eder.

I.Dönem: Bu dönemde Müslüman Türkler Hıristiyan batıya karşı her yönden üstün durumdadırlar. Türkler Malazgirt’ten Viyana önlerine kadar ilerlemişlerdir.

 

Hristiyanların Bu Dönemdeki Amaçları

1.  Türkleri Anadolu’ya sokmamak: Hıristiyan batı Müslüman Türkleri Anadolu’ya sokmamak için 1071 tarihinde Türkler üzerine büyük bir Haçlı ordusu gönderdiyse de amaçlarına ulaşamadılar ve Türkler Anadolu’ya girdi.

2.  Anadolu’ya giren Türkleri geri çıkarmak: Hristiyan batı bu amacına ulaşmak için Müslüman Türkler üzerine 200 yıl süren Haçlı seferleri düzenledi  fakat amacına ulaşamadı.

3.  Türkleri Avrupa’ya sokmamak: Türkler, Osmanlı döneminde İstanbul’u alıp Avrupa’ya doğru gelmeye başlayınca Türklerin ilerlemelerini durdurmaya çalıştılar. Hıristiyan batı bu amacına ulaşmak için, Sırpsındığı, Niğbolu, Varna,Kosova, Belgrad, Mohaç gibi mevkilere Haçlı seferleri düzenlediyse de hepsinde yenildiler. Amaçlarına ulaşamadılar ve Türkler Viyana önlerine kadar ilerledi.

II. Dönem: Bu dönemde üstünlük Hıristiyan batıya geçti.Türkler bütün savaşları kaybetti ve Viyana önlerinden Ankara önlerine kadar geri çekilmek zorunda kaldılar. Dönemin sonlarına doğru bütün İslam toprakları Hıristiyan devletlerin sömürgesi haline geldi.

 

Hıristiyanların Bu Dönemdeki Amaçları:

1.  Osmanlı devleti içinde yaşayan Hıristiyanlara geniş ayrıcalıklar verdirmek: Hıristiyanlar özellikle Islahat Fermanı’yla bu amaçlarına ulaştılar.

2.  Osmanlı Devleti’nin Avrupa topraklarında yaşayan Hristiyanlara ayrı devletler kurdurmak: Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Macaristan, Polonya gibi devletleri kurdurarak bu amaçlarına ulaştılar.

3.  Türkleri Avrupa’dan çıkarmak:Balkan savaşları sonucu bu amaçlarına ulaştılar ve Türkleri Avrupa’dan çıkardılar.

4.  Osmanlı Devleti’nin Asya topraklarında yaşayan Ermeniler ve Yahudilere ayrı devletler kurdurmak.

5.  Türkleri Anadolu’dan çıkarmak veya sömürge yapmak: Hristiyan batı bu amacına ulaşmak için 1. Dünya savaşından sonra Mondros Ateşkes Antlaşmasının 7.ve 24. maddesine dayanarak Anadolu’yu işgale başladı fakat Türk milleti M.Kemal Paşa’nın önderliğinde kurtuluş savaşını kazanarak Anadolu’da kalmayı başardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.