XIV. ve XV. Yüzyıllarda Osmanlı Askeri Teşkilat Yapısının Temel Özellikleri

XIV. VE XV. YÜZYILLARDA OSMANLI ASKERİ TEŞKİLAT YAPISININ TEMEL ÖZELLİKLERİ

ORDU VE DONANMA

Osmanlı Devleti’nde ordu, kara ve de­niz kuvvetleri olarak ikiye ayrılırdı.

A) KARA ORDUSU:

Osmanlı Devleti’nde ilk düzenli yaya ve atlı (müsellem) birlikler, Orhan Bey zama­nında kuruldu, l. Murat döneminde Pencik sistemiyle birlikte Kapıkulu ordusunun temeli atıldı.

Kara ordusu, XV. yüzyıla girildiğinde, Kapı­kulu Ordusu, Eyalet Askerleri ve Yardımcı Kuv­vetler olarak üç kısma ayrıldı.

1) KAPIKULU ASKERLERİ:

Devşirme yoluyla alı­nan çocukların, Acemi Ocağı’nda özel bir eği­timden geçirilmeleri sonucu meydana gelen ordudur. Görevleri karşılığı devletten üç ayda bir maaş (ulufe) alırlardı. Kapıkulu askerleri, piya­de (yaya) ve süvari (atlı) olarak ikiye ayrılırdı.

Kapıkulu Piyadeleri: Acemi Ocağı, Ye­niçeri Ocağı, Topçu Ocağı, Top Arabacıları Oca­ğı, Cebeci Ocağı, Lağımcı Ocağı ve Humbara­cı Ocağı’ndan meydana gelirdi.

Acemi Ocağı: ilk olarak Gelibolu’da açıldı. Devşirme yoluyla toplanan Hıristiyan çocuklar, Türk ailelerinin yanına verilir, burada Türk ve İslam terbiyesi görürler, daha sonra Acemi Ocağı’na alınırlardı.

Yeniçeri Ocağı: Yeniçeriler, savaşta ordu­nun merkezinde bulunurlar ve padişahı korurlardı. Ocağın en büyük komutanı Yeniçeri Ağa­sı idi. Yeniçeriler savaş olmadığı zaman Divan muhafızlığı yaparlar, İstanbul’da güvenliği sağ­larlar, sınır boylarındaki kalelerde üç yıl koru­yucu olarak kalırlardı.

Yeniçerilere ulufe denilen maaş verilirdi. Ayrıca padişah tahta çıktığında cülus bahşişi, ilk sefere çıktığında da sefer bahşişi verilirdi. Yeniçe­riler, askerlikten başka bir işle uğraşmazlar ve emekli olmadan evlenemezlerdi.

Cebeci Ocağı: Yeniçerilerin silahlarının ya­pım, onarım ve korunmasıyla görevliydi.

Topçu Ocağı: Top dökmek ve topçuluğa gerekli malzemeleri hazırlamakla görevliydi.

Top Arabacıları Ocağı: Top arabalarını ve topları yapan bir ocaktı.

Humbaracı Ocağı: Havan denilen toplarla, humbara denilen gülleri atan bir ocaktı.

Lağımcı Ocağı: Kale kuşatmalarında, fitil döşeyerek surları yıkan teknik bir sınıftı.

Kapıkulu Süvarileri: l. Murat zamanında Sipahi ve Silahtar adıyla iki bölük olarak kurulmuştu. Daha sonra Sağ ve Sol Ulufeciler ile Sağ ve Sol Garipler adı verilen dört bölük daha kuruldu.

Sipahi ve Silahtarlar, savaş sırasında padişahın çadırını, Ulufeciler saltanat sancak­larını, Garipler ise ordunun ağırlıklarını ve ha­zineyi korurlardı.

2) EYALET ASKERLERİ:

Tımarlı Sipahilerden meydana gelirlerdi. Tımarlı Sipahiler sağ ve sol kanatları oluşturur­lar. Ordu merkezini, yanlardan gelecek saldırılara karşı korurlardı. Maaş yerine tımar alırlar, barış zamanı üretimle, asker (cebelü) yetiştirmekle, vergi toplamakla ve güvenliği sağlamakla uğraşırlardı.

3) YARDIMCI KUVVETLER:

Akıncılar, Deliler, Gönüllüler, Beşliler, Azaplar, Yayalar, Müsel­lemler ve Garipler Yardımcı Kuvvetleri oluştururlardı.

XVI. yüzyılın sonlarına kadar seferleri, genel­likle padişahlar komuta ederlerdi. Osmanlı ordusunun geleneksel savaş düzeni hilal biçimindedir. Düşman ordusu çevirme hareke­tiyle çember içine alınır, yenilgiye uğratılırdı. Buna “Turan taktiği” adı verilirdi.

Osmanlı ordusunun silahları, ilk dönemlerde kılıç, topuz, gürz gibi hafif silahlardı. I.Kosova Savaşı’ndan itibaren top ve tüfek de kullanılmaya başlandı.

B) DENİZ KUVVETLERİ (DONANMA):

Osman­lılar ilk defa Karesi Beyliği’nin deniz kuvvetlerinden yararlanmışlar ve Rumeli’ye bunlarla geçmişlerdi. İlk tersane Yıldırım Bayezit zamanında Gelibolu’da kuruldu. İlk deniz savaşı Çelebi Mehmet zamanında Venedik’le yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.