Balkanlarda Türk Hakimiyetinin Güçlenmesinde Etkili Olan Siyasi Olaylar

BALKANLARDA TÜRK HAKİMİYETİNİN GÜÇLENMESİNDE ETKİLİ OLAN SİYASİ OLAYLAR

II. MURAT DÖNEMİ (1421-1451)

10 Bizans, Yıldırım Bayezit’ın oğlu Mustafa Çelebi’yi Osmanlıları zayıflatmak için yeniden iktidar mücadelesine soktu. Diğer taraftan Anadolu beylikleri II. Murat’ın kardeşi Mustafa’yı da iktidar mücadelesine kat­tılar. Edirne’de padişahlığını ilan eden Mustafa Çelebi yakalandı ve idam edildi (1422). Karaman ve Germiyan beyliklerinin desteklediği şehzade Mustafa da yakalanarak öldürüldü. Bu olaylarla ilgisi olan Bizans’ın başkenti kuşatıldı ancak alınamadı.

Germiyan Beyi Yakup Bey erkek çocuğu olmadığından topraklarının Osmanlılara katılmasını vasiyet etti ve ölümünden sonra Germiyan toprakları Osmanlı ülkesine katıldı (1428). Menteşe ve Aydınoğulları beyliklerine son verildi.

Balkanlarda ise, Venediklilerin elindeki Selanik alındı (1430). 1431’de Macar Kralı Sigismund, Bosna, Sırbistan ve Eflak’la ittifaklar kurarak Osmanlı aleyhine dengeyi bozdu. Macaristan’daki karışıklıklardan yararlanıp Belgrat’ı kuşatan İl. Murat başarılı olamadı.

Osmanlılar, özellikle 1440 ile 1444 yılları arasında Balkanlarda zor bir dönem yaşadılar. Erdel Beyi Jan Hunyat (Hünyadi Yanoş), Bosna’dan Osmanlı kuvvetlerini çıkardı. Bu başarılar Osmanlıya karşı yeni bir Haçlı Seferi hazırlığına yol açtı. Karamanoğullarının da Anadolu’daki saldırıları karşısında II. Murat Macarlara (haçlılara) barış önerisinde bulundu.

Yapılan Edirne-Segedin Antlaşması (1444)’na göre;

Bulgaristan’da Osmanlı egemenliği tanınacak.

Sırbistan bağımsız olacak.

Tuna Nehri sınır olacak.

Anlaşma 10 yıl sürecek.

Bu başarısızlık sonrası II. Murat tahttan çekilerek yerini oğlu 12 yaşındaki II. Mehmet’e bıraktı. Ancak Osmanlı tahtında bir çocuğun olmasından yararlanmak isteyen Haçlılar Tuna’yı geçerek Osmanlı topraklarına saldırdılar. II. Mehmet’in babası II. Murat’ı tahtta davet etmesi ile Osmanlı ordularının başına geçen II. Murat, Varna Savaşı’nda Macarların idaresindeki Haçlıları yenilgiye uğrattı (1444). Varna Zaferi Osmanlılara yeniden özgüven getirmiş, daha önceki başarısızlıkların olumsuz etkisini gidermiştir.

1446’da başkent Edirne’de çıkan yeniçeri isyanı üzerine II. Murat yeniden padişah olmuştur.

Varna yenilgisinin izlerini silmek isteyen Jan Hunyad’ın yeniden oluşturduğu Haçlı Ordusu 1448’de Kosova’da yenilgiye uğratıldı.

II. Kosova Zaferi Türklerin Balkanlara kesin olarak yerleşmesini sağlarken saldırı üstünlüğü de II. Viyana bozgununa kadar Türklere geçecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.