Gazneliler

GAZNELİLER (963-1187)

X. yüzyılın ikinci yarısında Hindistan’ın Pencap bölgesinde Harzem ve Horasan’a kadar uzanan bölgelerde Gazneliler Devleti kurulmuştur. Merkezleri bugünkü Afganistan’daki Gazne şehri olduğu için bu devlete “Gazneliler” denilmektedir.

Devletin kurucusu Alp Tekin, başlangıçta Samanoğulları’nın Horasan Valiliği görevinde bulunurken, onlarla arası açılınca 4.000 kadar Türk askeriyle Gazne’ye gelip yerleşmiş ve burayı kendine merkez yaparak devleti kurmuştur. Gazneliler Devleti büyük ölçüde Halaç Türklerine dayanıyordu.

Alp Tekin’den sonra yerine geçen Sebük Tekin zamanında devletin sınırları çok genişledi.

Sebük Tekin’in ölümünden sonra hükümdar olan Gazneli Sultan Mahmut döneminde Gazneliler en parlak dönemlerini yaşamışlardır. Samanoğullarından Horasan’ı alan Sultan Mahmut, devletin sınırlarını Ceyhun’a kadar genişletti.

Abbasi Halifesi’nin yardım istemesi sonucu Şii Büveyhoğullarını yenmiş, bunun üzerine Abbasi halifesi Mahmut’a “Sultan” ünvanını vermiştir.

Sultan Mahmut, hükümdarlığı süresince Hindistan üzerine 17 sefer düzenledi. Bu seferler sonucu Hindistan’da İslamiyeti yaydı.

Gazneli Mahmut’un 1030’da ölümüyle yerine oğlu Mesut geçti. Mesut döneminde Selçuklular ile mücadele arttı. 1040 yılında Dandanakon’da yapılan savaşı Gazneliler kaybettiler. Bu olay, Gazneliler için bir dönüm noktası oldu. Devlet bir daha kendisini toparlayamadı. 1187’de Afgan yerlisi Gurlular tarafından yıkılmıştır.

 

ÖZELLİKLERİ

  • Çok uluslu bir yapıları vardı. Bu durum, yıkılışlarında önemli rol oynamıştır.
  • Bölgeleriin İslamlaşmasında önemli rol oynadılar.
  • Sultan ünvanını ilk kez kullanmışlardır.
  • İslamiyeti Hindistan’a yaymışlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.