2.Dünya Savaşı Öncesi İngiltere’deki Gelişmeler Ders Notu Konu Özeti

II.DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ GELİŞMELER

İNGİLTERE

● Yatıştırma politikası, İkinci Dünya Savaşı’na giden dönemde İngiltere Başbakanı Neville Chamberlain’le özdeşleşen politikaya verilen isimdir. Appeasement politikası olarak da adlandırılır.

 

Neville Chamberlain 

Yatıştırma Politikası (Appeasement)

II. Dünya Savaşına giden dönemde İngiltere Başbakanı Nevillle Chemberlain’la özdeşleşen politikadır. Ona göre Versay Antlaşması, “Almanya’yı güç duruma düşürmüş, bütün sömürgelerini kaybetmiştir. Savaşın tüm nedenlerinin Almanya yüzünden çıktığını söylemek biraz haksızlık sayılır ve yapılan tüm baskıların milletlerin eşitlik ilkesi ile bağdaşması mümkün değildir.” Hitlerin esas ilgi alanının doğuda olduğuna inanan Chemberlain, SSCB’ye karşı Almanya’nın kendileriyle iş birliğine gireceğini düşünüyordu. Chemberlain, Eylül 1938 Münih antlaşması ile Südet’i alan Hitlerin durarak kazandıklarını elinde tutmaya çalışacağını tahmin etti. Fakat Hitlerin Ren bölgesini silahlandırması ve

15 Mart 1939’da az sayıda Almanın yaşadığı Çekoslovakya’yı işgale başlamasıyla yatıştırma politikası sona erdi.

● Chamberlain Hitler’in esas ilgi alanının doğuda olduğuna inandığı için Komünist SSCB’ye karşı kendileriyle ittifaka gireceğini, hatta Hitler’i Sovyet topraklarına yöneltebileceğini umut etmiş, Çekoslovakya toprağı olan Südetlerin Almanya’ya verilmesinden sonra daha önce Bismarck’ın yaptığı gibi Hitler’in de artık kazandıklarını elinde tutmaya çalışacağını ummuştu. Fakat Hitler, taleplerini devam ettirerek bu düşünceyi boşa çıkarmıştır.

● 29 Eylül 1938 tarihinde büyük devletlerin Südetleri Almanya’ya verme kararı almasına yol açan Münih Anlaşması, yatıştırma politikasının doruk noktasıydı. Konferanstan dönen Chamberlain uçaktan indiğinde “Size bugün onurlu bir barış getirdim” diyecekti.

● Fakat 15 Mart 1939’da Almanya hiçbir Almanın yaşamadığı Çekoslovakya topraklarının geri kalanını işgale başlayınca, yatıştırma politikasının bittiğini ilan etmek zorunda kaldı. Takip eden haftalarda İngiltere Polonya’ya garanti verdi ve ciddi savaş hazırlıklarına başladı. Ancak, büyük bir savaşı önlemek için geç kalınmıştı.

RAF (Royal Air Force): Kraliyet Hava Kuvvetleri demektir. İngiltere, Almanya’nın limanlarına, hava alanlarına, kentlerine yönelik saldırıları bu güçle gerçekleştirmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.