Eisenhower Doktrini

EİSENHOWER DOKTRİNİ

Süveyş bunalımı sırasında Mısır’a karşı Batılı devletlerin Mısır’a uyguladıkları ekonomik boykotu ve saldırıyı kınayan Sovyetlerin Ortadoğudaki prestiji arttı ve Mısır giderek Sovyetler Birliğine yakınlaşmaya başladı. Stalin’den sonra Sovyetlerin Ortadoğuya olan ilgileri de artmıştı. Ancak Sovyetlerin Ortadoğudaki ilgisinden ABD rahatsız oldu. Uluslarası komünizmin açık saldırısına karşı Ortadoğu ülkelerini korumak amacıyla silahlı yardımda bulunma kararı aldı. 9 Mart 1957'deEisenhower Doktirini adlı olan rapor Amerikan Kongresinde kabul edildi. Bu Doktrin ile Amerika, Ortadoğu ülkelerinin bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü kabul ediyor ve uluslara  komünizm tarafından gelebilecek saldırılara karşı Amerikan askeri kuvvetleri de dahil olmak üzere her türlü yardımı sağlamayı garanti ediyordu.

Eisenhower Doktrini, soğuk savaşın hızlanmasında yeni bir adım oldu. ABD'nin Ortadoğu'ya müdahale olanağı arttı. ABD, bunu gerçekleştirebilmek için bölgedeki müttefiklerinden hava üsleri istedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.