Tarihin Tasnifi

Tarihin Tasnifi

a. Zamana Göre Tasnif:

  •  İlkçağ Tarihi
  •  Ortaçağ Tarihi
  •  XIX. yy Osmanlı Tarihi

b. Mekana göre Tasnif:

  •   İzmir Tarihi
  •  Anadolu Tarihi
  • Avrupa Tarihi

c. Konusuna Göre Tarih Çeşitleri:

1.  Genel Tarih:  Yeryüzünde yaşayan bütün insan topluluklarının siyasi yaşamından ekonomik, sosyal, kültürel ve uygarlık alanındaki birikimlerine kadar her türlü etkinliklerinden üst başlıklarla genel olarak söz eder. “Büyük Dünya Tarihi”, “Dünya Tarihinin Genel Hatları” gibi.

2.  Siyasi Tarih:  Devletlerarası ilişkiler ile bir devletin dış ilişkilerini ve bu ilişkileri etkileyen iç olayları inceleyen tarihtir. (Savaş, barış, antlaşmalar gibi).

3.  Kültür Tarihi:  İnsan topluluklarının sadece kültür etkinliklerini ve birikimlerini inceler ve kendine konu edinir.

4.  Uygarlık Tarihi:  İnsan topluluklarının sadece uygarlık alanında yarattıklarını kendisine konu edinir. (Çin Uygarlığı, Hint Uygarlığı gibi).

5.  Bilim Tarihi:  İnsanlığın gelişmesinde etkili olan buluş ve gelişmeleri inceler.

6.  Özel Tarih:  Bir devletin veya topluluğun kültürel, ekonomik ve siyasal yapısını ele alarak araştıran ve bunların sonuçlarını günümüze aktaran tarih türüdür. (Türk Tarihi, Fransız Tarihi gibi).

Tarihin konulara göre bölünmesi ile gelişen diğer tarih çeşitleri ise; Düşünce Tarihi, Hukuk Tarihi, Felsefe Tarihi, Şehirler Tarihi, Meslekler Tarihi, Edebiyat Tarihi vb. dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.