İslamiyet’ten Önce Arabistan Ders Notu

İSLAMİYETTEN ÖNCE ARABİSTAN

 

a) Siyasi Durum

Araplar, Sami ırkına mensuptur. Arabistan’daki Arapları üç grupta inceleyebiliriz.

1.Güney Arapları :Yemen bölgesi olup, birçok devletler kurmuşlardır. Bunlar, Main, Sebe ve Himyeridir.

2.Kuzey Arapları:Arabistanın kuzey bölgesinde yaşamışlardır. Bu bölgede kurulmuş olan devletler ise şunlardır. Nebatiler, Tedmur, Gassaniler ve Kinde devletleridir.

2.Hicaz Arapları:Hicaz adı verilen iç kesimde ve çölde yaşamaktaydılar. Burada siyasi birlik olmayıp şehir devletleri halinde yaşamaktaydılar. Bunlar; Mekke, Medine ve Taif’dir. Şehir devletlerin yönetimi kabile reislerin elindedir.

 

b) Sosyal ve Kültürel Hayat

Hicaz adı verilen yerde yaşayan Araplar, iki büyük gruba ayrılmaktadır. Bunlar

  1. Bedevi : Çölde yaşayanlar
  2. Medeni: Şehirde yaşayanlar

Araplar arasında siyasi birlik bulunmadığından kabileler halinde yaşamaktadırlar. Ayrıca, bu kabileler arasında uzun süren kan davaları onların siyasal birlik kurmalarını önlemektedir.

Toplumun tepesinde zengin ve soylulardan oluşan bir aristokrat kesimi bulunmaktadır. Şehir devletlerini bunlar yönetmektedir. Kölelik de yaygındır. Kadının bir değeri yoktur. Bunu ispatlayan en önemli olay, kız çocuklarını diri diri toprağa gömmeleridir.

Arabistan’da en önemli kültürel unsur şiir ve Hitabettir. Özellikle, Haram aylar adı verilen hac aylarında Mekke’de panayırlar düzenlenir ve bu panayırlarda şiir ve hitabet yarışları yapılır, en güzel şiir Kabe’nin duvarlarına asılırdı. Mekke’de düzenlenen bu panayıra Ukaz adı verilirdi. aynı zamanda eğlencelerde düzenlenirdi.

UYARI: Araplar arasında sosyal bir birliğin oluşmasını sağlayan en önemli unsur Mekke’deki Kabe’dir. Bütün Araplar, Hac yapmak amacı ile Mekke’ye geldiklerinde aralarında sosyal ve kültürel bir bağ oluşmaktadır.

c) Ekonomik Hayat

Hindistan’dan gelen Baharat yolu Arabistan’dan geçerek kuzeye ve Suriye’ye ulaşmaktadır. Mekke’nin temel geçim kaynağı bu ticaret yoludur. Bu nedenle bütün Mekke ileri gelenleri aynı zamanda birer tüccardırlar. Bu yola aynı zamanda Şam ticaret yolu da denilmektedir. Mekke, önemli bir ticaret merkezi idi. Medine ise; daha çok bir tarım merkezi idi. Medine’de Araplar ve Yahudiler bir arada yaşamaktaydı.

Haram aylarda kan dökmek yasak olduğundan bölgenin ticari hayatı canlanırdı. Aynı zamanda bu mevsimlerde Mekke’de ticari panayırlarda açılır, Araplar ihtiyaçlarını giderirlerdi.

d) Dini Hayat

Araplar çok tanrılı bir inanışa sahiptirler. Tanrıları adına put yaptıklarından, putperest de denilmiştir. Putperest Arapların dini merkezleri Mekke idi. Kabe’de bütün Arapların putları bulunmaktaydı. Araplar, her yıl Mekke’ye hacca gelerek bu putları ziyaret etmekteydiler. Bu mevsimlere haram aylar denilmekte olup, kan dökmek ve savaşmak haramdı. Kabede bulunan önemli putlarda şunlardı: Lat, Menat, Uzza ve Hubel’di.

Araplarda putperestliğin dışında Hıristiyanlığa inananlarda vardı. Bunların bazıları Mekke’de bulunmaktaydı. Gassani ve Hire devletleri de Hıristiyan devletlerdendi

Ayrıca, Mekke’de Hanif dini denilen, Hz. İbrahim’in getirdiği tek tanrı inancına mensup kişilerde bulunmaktaydı.

Arabistan yarımadasında bu dinlerin dışında Yahudiler de bulunmaktaydı.

UYARI: Arapların, İslam’dan önceki bu yaşayışlarına Cahiliyye dönemi denilmektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.