Vietnam Savaşı (1965 – 1973)

VİETNAM SAVAŞI (1965 – 1973)

20 Temmuz 1954 Cenevre Konferansında, Fransa ile Vietnam Bağımsızlık Cephesi arasında ateşkes görüşmeleri yapıldı. Konferansta, 17. Paralel sınır olmak üzere Vienam’ın Kuzey ve Güney Vietnam olarak ikiye ayrılması kararlaştırıldı.

Kuzey Vietnam’da komünist  rejim vardı. Vietnam’ın kuzeyinde Komünist Çin, Çin’in kuzeyinde de Komünist Rusya bulunuyordu. Bu nedenle Kuzey Vietnam, Asya’daki komünist blokun ileri ucu durumundaydı. Bu özelliğiyle Hindiçini kıtası için bir tehdit unsuruydu. Bu nedenle Amerika, Güney Vietnam ile yakından ilgileniyordu.

Kuzey Vietnam, Güney Vietnam’daki antikomünist hükümeti devirmek için gerilla faaliyetlerine girişti. Güney Vietnam’ın komünist etkisi altına girmesini istemeyen Amerika da buraya ekonomik ve askeri yardım yapmaya karar verdi.

2 Ağustos 1964’te bir Amerikan gemisine Kuzey Vietnam gemilerinden saldırı olması sonucu, Amerika Kuzey Vietnamı, bombalamaya başladı. Ardından da Güney Vietnam’ı Amerikan askeriyle savunmaya karar verdi.

Vietnam’a asker gönderilmesi ve Amerikan askerlerinin ölmesi, kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Amerika’nın Avrupalı müttefikleri de bu olayı onaylamadı.

Mayıs 1968’de Paris’te Kuzey Vietnam ve Amerika arasında barış görüşmeleri başladı.

Yeni başkan Richard Nixon, bir yandan Vietnam’dan Amerikan askerlerini çekerken, diğer yandan Kuzey Vietnem’ı barışa zorlamak için bombalamayı sürdürdü. Görüşmeler 27 Ocak 1973’de imzalanan antlaşma ile sonuçlandı. Anlaşmadan iki yıl sonra Güney Vietnam komünistlerin eline geçti. Böylece II. Dünya Savaşı sonunda bölünen Vietnam, Kuzey Vietnam’ın kontrolünde birleştirilmiş oldu.

Vietnam, 1979’da Kamboçya’yı işgal etti ve tüm Güney Asya’yı egemenliği altına almaya çalıştı. Bunun üzerine Çin 1979’da Vietnam’a saldırı düzenledi ve Kuzey Vietnam topraklarının bir kısmını işgal edip geri çekildi. Kamboçya’dan sonra Laos’un da komünistlerin yönetimine geçmesi, Güneydoğu Asya’daki güç dengesini değiştirdi. Birleşik Vietnam, bölgenin etkili bir gücü durumuna geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.