Barışa Doğru

BARIŞA DOĞRU

1- Avrupa’da Savaş’ın Sona Ermesi

14 – 24 Ocak 1943’te Roosevelt ve Churchill, Kazablanka Konferansı’nda aldıkları bir kararla “Mihver Devletlerinin kayıtsız şartsız teslim alınması” için harekete geçtiler.

İtalya’yı Kuzey Afrika’dan atan müttefikler Avrupa’ya yöneldi. İtalya’nın çökmesi ve  mütarekenin imzalanmasının ardından 6 Haziran 1944’te Alman işgali altındaki Fransa’ya ABD ve İngiliz birlikleri Normandiya kıyılarından çıkartma yaptılar. Almanların çok iyi tahkim ettikleri ve hiç beklemedikleri Normandiya Çıkarması müttefik kuvvetlerin büyük kayıplar vermesine karşın başarıyla sonuçlandı. Müttefik kuvvetler 6 Nisan 1944’te Paris’e ulaştı. Eylül sonunda Fransa ve Belçika’da savaş sona erdi. Doğuda ise Sovyet ordusu Polonya ve Baltık ülkelerine girdi. 7 Mayıs 1945’te Almanya kayıtsız şartsız teslim oldu ve Avrupa’da savaş sona erdi.

2- Pasifik’te Savaş’ın Sona Ermesi

Japonya, Filipin’lerde General Mac Arthur komutasındaki ABD kuvvetlerine yenildi, ancak Japonya’yı dize getiren atom bombasıydı. İlk atom bombası 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya, ikincisi 9 Ağustos’ta Nagasaki’ye atıldı. Japonya 14 Ağustos’ta kayıtsız şartsız teslim oldu.

Japonya’nın 2 Eylül 1945’te silah bırakması imzalandığı gün tüm cephelerde silahlar susmuş ve II. Dünya Savaşı bitmişti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.