Teknolojik ve Kültürel Çalışmalar

TEKNOLOJİK VE KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR

Kent toplumlarında kitle iletişim araçlarının etki alanlarının genişliği, yeni bir kültür döneminin başlamasına neden oldu. ABD’de ve İngiltere’de 1920’de düzenli radyo yayınları başladı. 1929’da ilk sesli sinema filmi yapıldı. 1895’te Lumiere kardeşlerin ilk filmi göstermelerinden beri sessiz sinema gündemdeydi. Bundan sonra sessiz filmlerin yerini sesli filmler aldı. Radyo ve sinema, 1930’larda siyasal yaşam üzerinde etkili olmuştur.

Bunlardan çok daha güçlü olan televizyon ise II. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıktı ve benzer etkiler yarattı.

Bu tür iletişim araçları, sınıf farklılıklarının ve bölgesel farklılıkların yıkılması üzerinde etkili oldu ve etki alanları içinde kalan herkesi ortak bir düzeyde birbirine yaklaştırdı.

Adolf Hitler, Mein Kampfi (Kavgam) yayımladı.

Alman romancı Erich Maria Remarque’nin “Batı Cephesi’nde Yeni Bir Şey Yok” adlı romanı yayımlandı.

Tüm ülkelerde sanatsal yeniliğin bayrağını taşıyan ve herkesin hayran olduğu iki öncü sanat vardı. Sinema ve Caz. Sinema, I. Dünya Savaşı sırasında öncülüğün kapsamına girdi. Caz, yani siyah Amerikalıların yaptıkları müzik, öncü konusunda neredeyse evrensel bir kabul gördü. Bunun nedeni, bu müziğin moderniteyi, makine çağını, geçmişten kopuşu simgelemesi yani kültürel devrimin bir başka ifadesi olmasıydı.

Modernizm, iki savaş arasındaki dönemde, hem kültürlü hem de çağdaş olduklarını kanıtlamak isteyenlerin simgesi haline geldi.

1921’den itibaren eski el sanatları ve güzel sanatlar geleneğinden pratik kullanım ve endüstriyel üretim tasarılarına bir geçiş yapıldı.

1920’lerde ve 30’larda yeni havayollarının açılması ve uzun mesafelerin daha çabuk kat edilmesiyle dünya küçülmeye başladı.

1920’li yıllar otomobilciliğin altın çağı olarak tanımlandı. Bu yıllar hem sosyal alanda hem de otomotiv endüstrisinde büyük değişimlerin olduğu bir dönemdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.