II. Balkan Savaşı

II. BALKAN SAVAŞI

Osmanlıların terk ettiği toprakların ve özellikle Makedonya’nın paylaşılması konusunda Balkan devletleri arasında anlaşmazlık çıktı. Yunanistan ve Sırbistan Bulgaristan’a savaş açtı. Bir süre sonra Romanya da savaşa katıldı. Bulgarlar üst üste yenilgiler almaya başladı. Bu durumdan yararlanan Türk ordusu Midye-Enez çizgisini aşarak Edirne ve Kırklareli’ni geri aldı.

Balkan Devletlerinin kendi aralarındaki barış Bükreş’te imzalandı (1913). Bulgaristan küçüldü.

Bulgarlarla İstanbul Antlaşması yapıldı (1913). Edirne, Kırklareli ve Dimetoka Türklerde kaldı. Meriç iki devlet arasında sınır kabul edildi. Batı Trakya’da yaşayan Türkler azınlık hukukuna tabi oldu.

Yunanistan ile Atina Antlaşması imzalandı (1913). Buna göre Girit, Selanik ve Yanya Yunanistan’a bırakıldı. Avrupa devletlerinin Ege Adalarını Yunanistan’a bırakan kararını Osmanlı Devleti kabul etmedi.

BALKAN SAVAŞLARI SONUNDA

Arnavutluk, Makedonya, Batı Trakya ve Ege Denizindeki adalar yitirildi. Türklerin Avrupa kıyısındaki varlığı Doğu Trakya ile sınırlı kaldı. Avrupa Devletleri Türkleri Anadolu’dan çıkarmak düşüncesine kapıldılar.

Savaştan sonra İttihat ve Terakki yönetimi bazı yeniliklere girişti. Yaşlı subaylar uzaklaştırılarak ordu kadroları gençleştirildi. Almanlarla işbirliğine gidildi. Pek çok Alman generali ve subayı danışman olarak getirildi. İmparatorluğun I. Dünya Savaşı’na sürüklenmesinde bunların etkisi büyük oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.