I. Balkan Savaşı

I. BALKAN SAVAŞI

Dört Balkan ülkesi, Osmanlı İmparatorluğu’na çeşitli yönlerden saldırıya geçtiler. Osmanlı orduları hemen her yerde yenilgilere uğradı. Bulgarlar, Edirne’yi alarak Çatalca’ya kadar ilerlediler. Makedonya, Sırplar, Karadağlılar ve Bulgarlarca işgal edildi. Bu karışık ve kötü durumdan yararlanan Arnavutluk da bağımsızlığını ilan etti. Yunanlılar Ege adalarına asker çıkardılar. Bu durumda büyük devletler arabuluculuk yaparak Londra’da bir konferans topladılar.

Londra Konferansı 13 Mayıs 1913’te bir ön barış imzalanmasıyla sonuçlandı. Buna göre Avrupa’da ve Ege Denizi’nde Türk varlığı sona eriyordu. Bugünkü Doğu Trakya’nın yarısı Bulgarlara, İmroz ve Bozcaada dışındaki tüm Ege adaları Yunanlılara bırakıldı. Midye-Enez hattı sınır olarak kabul edildi.

Midye-Enez hattının batısında yüzbinlerce Türk kaldığı için Balkan Türkleri sorunu ortaya çıkmıştır.

Londra görüşmeleri devam ederken İstanbul’da bir hükümet darbesi oldu (Bab-ı Ali Baskını). 23 Ocak 1913 günü Enver Bey kabineyi basarak hükümeti devirdi. Böylece İttihat ve Terakki’nin yönetimi başlamış oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.