XVII. Yüzyıl Başlarında Avrupa Devletlerinin Siyasi Durumu

XVII. YÜZYIL BAŞLARINDA AVRUPA DEVLETLERİNİN SİYASİ DURUMU

1.  İtalya: İtalya’da siyasi birlik yoktu.

2.  İsveç: Otuz Yıl savaşlarından başarı ile çıkan İsveç’in Paltova Savaşı’yla  genişlemesi durdu.

3.  Hollanda: İspanya’dan bağımsızlığını kazanan Hollanda’da krallık kuruldu. Kısa zamanda sömürgecilikte ilerledi ve zenginleşti.

4.  Lehistan: 17.yüzyılın sonlarına doğru Kutsal İttifaka katılarak Osmanlı Devleti’yle mücadeleye girişen Lehistan’ın yaşadığı  iç ve dış olayları siyası alanda etkili olmasına engel oldu.

5.  Rusya: Rusya, 17.yüzyılın sonlarında (1682) Çar Petro’nun yönetimine girdi. Petro’nun iki amacı vardı: Karadeniz’e ve Baltık kıyılarına ulaşmak. Petro, Rusya’yı bir  Avrupa devleti haline getirmeye çalıştı. İstanbul Anltaşması’yla Karadeniz’e

inen Rusya, Küçük Kaynarca’yla da Kırım’ı alarak kuvvetli bir devlet haline gelmiştir.

6.  Fransa: 17.yüzyılda Avrupa’nın en güçlü devleti durumuna geldi., İspanya Veraset Savaşları’nda Almanya ve İngiltere ile mücadele etti. Bu savaşlar Fransa’yı olumsuz yönde etkiledi.

7.  İngiltere: 17. yüzyıl sonlarında İngiltere’de meşruti krallık kuruldu (1688).

8.  Almanya: Kutsal Roma-Germen adını taşıyan Almanya’da yüzlerce prenslik vardı. Aralarında siyasi birlik yoktu. Otuz Yıl savaşlarında Almanya yenilmiş ve ülkedeki prensliklere mezhep özgürlüğü tanınmıştı.

9.  Avusturya: Otuz Yıl savaşlarında Avusturya Alman siyasi birliğini kuramamıştı. Fakat güçlü devletler arasındaydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.