Osmanlı Devleti’nin Anadolu’daki Faaliyetleri Ve Türk Siyasi Birliğinin Sağlanması Çalışmalar

OSMANLI DEVLETİ’NİN ANADOLU’DAKİ FAALİYETLERİ VE TÜRK SİYASİ BİRLİĞİNİN SAĞLANMASI ÇALIŞMALAR

I. BAYEZIT (YILDIRIM) DÖNEMİ (1389 – 1402)

10

l. Murat’ın ölümünden yararlanmak isteyen bazı beylikler Osmanlı topraklarına saldırdılar. Bu nedenle Yıldırım Bayezit öncelikle Anadolu Beylikleri üzerine gitti. Germiyanoğulları, Menteşeoğulları, Aydınoğulları ve Saruhanoğullarına son verdi (1390).

1391’de Karamanoğullarının üzerine gidildi, önce Hamitoğullarına son verildi. Karamanoğulları ise barış isteyince bazı şehirler (Beyşehir, Akşehir) alınarak barış yapıldı. Ancak Niğbolu Savaşı sırasında durumdan yararlanıp yeniden Osmanlı topraklarına saldıran Karamanoğulları Beyliği’ne son verildi. 1392’de Kastamonu alınarak Candaroğulları yıkıldı.

Anadolu’da bu   yeni   siyasi   gelişmeler Osmanlılar ile Kadı Burhanettin’i karşı karşıya getirdi. Yıldırım Bayezit 1398’de Samsun’u alırken Kadı Burhanettin de Akkoyunlu hükümdarı Kara Yülük Osman’la yaptığı savaşta öldü. Akkoyunlular bu savaştan sonra Sivas’ı almak istedi. Ancak Yıldırım Bayezit’in daha önce davranarak Sivas’ı ele geçirmesi Osmanlılar ile Akkoyunlular’ın arasını açtı.

Sivas’tan sonra Tokat ve Kayseri de alınarak Orta Anadolu ele geçirildi ve böylece Ankara Savaşı öncesi Yıldırım Bayezıt büyük ölçüde Anadolu Türk birliğini sağladı.

Osmanlılar,1393’te Bulgar Krallığı’na son verdi. 1394’te Selanik’i aldı ve ardından İstanbul’u kuşattı. Ancak Haçlı tehlikesi belirince kuşatma kaldırıldı.

Macar kralı Sigismund yönetiminde Fransa, İngiltere, Iskoçya, Lehistan, Avusturya, İspanyadan Kastilya ve Aragon krallıklarından ve Rodos Şövalyelerinden oluşan bir haçlı ordusuyla Niğbolu Savaşı yapıldı. Savaşı Osmanlılar kazandı (1396). Abbasi halifesi Yıldırım’a Sultan-ı İklim-i Rum sanını verdi.

Niğbolu Zaferinden sonra İstanbul daha geniş kapsamlı kuşatıldı. Bizans’ın Karadeniz bağlantısını kesmek için Anadolu Hisarı (Güzelce Hisar) yapıldı. Bu kuşatma da Doğu’dan Timur tehlikesi belirince Bizans’la antlaşma yapılarak kaldırıldı.

Antlaşmaya göre;

İstanbul’da mahkemesi ve camisi olan bir Türk mahallesi kurulacak,

Haliç’in kuzeyinde bir Türk garnizonu bulunacak,

Osmanlı tüccarı serbestçe İstanbul’a girebilecek,

Bizans’ın ödediği yıllık vergi artırılacak.

Bu antlaşma Osmanlıların Bizans’a siyasi üstünlüklerini bir kez daha kabul ettirmeleri açısından önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.