Danişmentliler

MALAZGİRT SAVAŞINDAN SONRA ANADOLU’DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ VE BEYLİKLERİ

Türk geleneklerine göre bir bölgeyi ele geçiren komutana o bölgenin yönetimi verilirdi. Malazgirt Zaferi’nden sonra Alpaslan bazı Türk komutanlarını Anadolu’nun fethiyle görevlendirmiştir. Bu komutanlar öncelikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu’ya kadar olan bölgeleri ele geçirerek iç işlerinde serbest, Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlı beylikleri kurmuşlardır.

İlk Türk Beylikleri diye anılan bu beylikler, Selçuklu Devleti’nin zayıflaması üzerine bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.

 

DANİŞMENTLİLER (1071-1175)

Danişment Gazi diye anılan Gümüş Tegin Ahmet Gazi tarafından Sivas, Kayseri, Amasya, Tokat civarında kurulmuştur. Daha sonra Niksar, Amasya, Ankara, Çankırı ve Kastamonu’yu da alarak Bolu ve İzmit yakınlarına kadar genişledi. Haçlılara karşı başarılı savaşlar yapmışlar ve haçlılar ile yaptıkları mücadeleleri anlatan “Danişmentname Destanı” günümüze kadar gelmiştir. 1107’de I. Kılıçaslan’ın ölümüyle bir süre içinde olsa Anadolu egemenliği Danişmentlilerin eline geçmiştir. Birçok kültürel eserler meydana getiren Danişmentliler, Anadolu’da ilk medreseyi kurmuşlardır. (Niksar’da) 1175’te Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan tarafından varlığına son verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.