Oğuzlar (Uz’lar)

OĞUZLAR (UZ’LAR)

Oğuzlar, Türk ulusunun en kalabalık ve tarihte hem siyaset hem de medeniyet alanlarında en büyük rolü oynayan koludur. Peçenekleri batıya sürerek onların yurtlarına yerleşmişlerdir. Oğuzlar daha sonra Müslüman olarak Büyük Selçuklu Devletini kurmuşlardır. Osmanlılar dahil Ortadoğu ve Anadolu’da kurulan devlet ve beyliklerin bir-ikisi dışında hepsi de Oğuzlar tarafından kurulmuştur. Onlardan bir kol ana kütlerden ayrılarak Balkanlara kadar gelmiş ve Bizans kaynaklarında “Uz” diye adlandırılmıştır. XI. yüzyılın ortalarında Karadeniz’in kuzeyinde görülen bu Oğuz kümesine Rus kaynakları “Tork” adını verirler.

Aral-Hazar bölgesinde yaşayan Oğuzlardan bir küme kuzeyde yaşayan Kıpçaklar (Kuman) tarafından batıya doğru göçe zorlandı. Bu Oğuzlar İtil’i geçerek Karadeniz’in kuzeyine geldilerse de Kıpçak baskısı sürdüğünden Tuna boylarına, oradan da Balkanlara indiler. 1064-65 yıllarında Tuna’yı geçen Uzlar, birçok kollara ayrılarak Balkanlarda geniş bir istila hareketinde bulundular. Trakya ve Makedonya’yı yağmaladılar. Ancak birden bire başlayan soğuklar onlar arasında salgın bir hastalığın çıkmasına neden oldu. Zaten dağınık olan Uzlar, büsbütün zayıf düştüler. Bu arada yerli toplulukların ve düşmanları olan Peçeneklerin saldırıları ile son kalıntılarını da kaybettiler. Uzlardan sağ kalanları Balkanlara ve Makedonya’ya yerleştiler. Bunlar da daha sonra sürüden ayrılan kuzu gibi yok olup gittiler.

Bizansların yanında Malazgirt savaşına katılan Uz’lar ile Peçenekler’in çoğu savaş öncesi soydaşları Selçuklular tarafına geçmişlerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.