II. Bayezid Dönemi Kısa Özeti

ll.BAYEZİD DÖNEMİ   (1481- 1512)

                Kardeşinin hükümdarlığını kabul etmeyen Cem, isyan etti. Başarılı olamayınca Memluklere sığındı. Karaman beylerinden destek alarak Anadolu’ya geldi; fakat, yine başarılı olamadı. Rumeli’ye geçmek üzere Rodos şövalyelerine sığındı. Şövalyeler tarafından Fransa’ya gönderildi. Oradan da Vatikan’a götürülerek Papa’ya teslim edildi. Sıkıntılı bir hayat sürdü. 1495’de vefat etti.

Sonuç:

  • Cem’in Rodos Şövalyeleri’ne ve Papa’ya sığınmasıyla olay bir dış sorun haline geldi.
  • Avrupa’da haçlı ümidi doğdu.
  • Memluk ile ilişkiler iyice bozuldu.
  • Balkanlar’da fetih hareketi yavaşladı.
  • Karaman Beyliği yeniden sorun oldu.
  • İspanya Müslümanlarına yeterli yardımın ulaştırılmasını önledi.

Diğer Gelişmeler

Karaman sorunu kesin bir biçimde çözümlendi. Boğdan ve Hersek üzerinde tam denetim kuruldu.

İspanya’daki Beni Ahmer Devleti bu dönemde yıkıldı. Osmanlı, Hristiyan Engizisyon mahkemelerinin işkencelerinden kaçan Müslümanları Kuzey Afrika’ya, Yahudileri ise Rumeli’ye yerleştirdi.

Memluk Devleti ile ilk kez savaşıldı. Fakat sonuç alınamadı. Çukurova Memluklere bırakıldı.

İnebahtı Savaşı’nda Venedik yenilgiye uğratılarak İnebahtı, Modon, Koron ve Navarin limanları alındı (1499). Osmanlı ilk önemli deniz zaferini kazandı. Mora’da kesin hakimiyet kuruldu. Ege ve Akdeniz egemenliğinin yolu açıldı.

Safevi Devleti, Anadolu’da halkı isyana teşvik etti. Kışkırtmalar sonucu Şahkulu İsyanı çıktı. Böylece, iki yüz yıllık bir mücadele süreci başladı. ll. Bâyezid isyanı bastırmakta gevşek davrandı. Şehzade Selim, bu durumu bahane ederek babasına başkaldırdı. Yeniçerilerin de desteğini alarak başa geçti. (Bu şekilde taht değişimi Osmanlı tarihinde tek örnektir. Kanunname’ye aykırıdır.)

Not: II. Bayezid döneminde, akıl hastalarını tedavi etmek üzere Bâyezid Darüşşifası kurulmuş; üretimin kalite ve standardı ilk kez belli prensiplere bağlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.