Güney Cephesi

GÜNEY CEPHESİ

 

Fransızlara ve Fransız desteğindeki Ermenilere karşı açılan cephedir.

NEDENLERİ

1-  I. Dünya Savaş öncesi ve sırasında yapılan gizli antlaşmalarla Adana, Sivas, Diyarbakır açısının güneyinde kalan yerlerin Fransızlar ve İngilizlere bırakılması

2-  Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sona İngilizlerin işgal ettikleri Urfa, Antep ve Maraş’ı Eylül 1919’dan sonra Fransızlara terk etmeleri.

3-  Fransızların, Adana ve Çukurova bölgelerini de işgal ederek etkinliklerini arttırmaları ve Suriye’den getirdikleri Ermenilerden oluşturdukları jandarma birlikleriyle Türkleri sindirmeyi denemeleri.

4-  Fransız ve Ermenilerin, yöre halkının ulusal, dinsel ve sosyal duygularını dikkate almamalarıdır.

Sivas Kongresi sonucu oluşturulan Temsil Heyeti bölgedeki direnişi arttırmak ve halkı örgütlemek amacıyla bölgeye subaylar göndererek güneyde bir direniş cephesinin oluşmasını sağlamıştır. Yöre halkı Kuva-i Milliye ile birleşmiş ve kendi olanakları ile Fransız ve Ermenilere karşı mücadele vermiştir. Bu arada Fransızlara karşı Suriye’de kurulan “Arap Milli Hareketi” de Türkiye’nin Güney Cephesi’nin yükünü hafifletmiştir.

Güneydeki direnme, Batı ve Doğudaki ilk direnmelerden farklı özellikler gösterir. Batıda gönüllülerden oluşan Kuva-i Milliye çeteleri direnirken, güneyde topyekün bir halk direnişi göze çarpar. Bu cephedeki mücadele sonunda yöreyi işgale başlayan Ermeniler öncülüğündeki Fransızlar 11 Şubat 1921’de Maraş’tan uzaklaştırıldılar. (işgallerden ilk kurtarılan şehirdir). Yine Urfa 10 Nisan 1921’de kurtarıldı.

TBMM orduları Sakarya Zaferi’ni kazanınca, Fransızlarla 20 Ekim 1921’de Ankara Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla Güney Cephesi kapandı. İşgal altındaki yerler kurtarıldı. Hatay hariç güney (Suriye) sınırımız belirlendi.

TÜRKİYE-İTALYA İLİŞKİLERİ

Antalya ve Konya dolaylarını işgal etmiş olan İtalyanlarla ise aramızda ciddi bir çatışma olmamıştır. II. İnönü Savaşı’ndan sonra bölgeyi boşaltmaya başlayan İtalyanlar, Sakarya Zaferi’nden sonra ülkeyi tamamen terk ettiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.