H Z . NUH A.S.

H Z . NUH A.S.

Hz. Nuh, Idris aleyhisselamin göge çikarildiktan sonra azan insanlara peygamber olarak gönderildi. Insanlar putlara tapmaya basladi. Cenab-i Hak bunun için Nuh aleyhisselami peygamber olarak gönderdi. O zaman 50 yasinda idi. Yillarca insanlari dine davet etti, putlara tapinmaktan sakindirdi ve Allahü Tealaya ibadet etmelerini söyledi. Ama Nuh aleyhisselama kendi oglu Yam yani Ken’an bile iman etmedi, hatta alaya alip iskence ettiler: « Andolsun ki Nuh’u elçi olarak kavmine gönderdik. Dedi ki: Ey kavmim ! Allah’a kulluk edin, sizin ondan baska tanriniz yoktur. Dogrusu ben, üstünüze gelecek büyük bir günün azabindan korkuyorum » (A’raf, 59) . Nuh aleyhisselam insanlarin davetine icabet etmedikleri için onlara beddua etti:« (Rabbim!) Sen de bu zalimlerin ancak saskinliklarini artir » (Nuh, 24) .

Allahü Teala da bundan sonra Nuh aleyhisselam’a gemi yapmasini emretti: « Gözlerimizin önünde ve vahyimiz (emrimiz) uyarinca gemiyi yap ve zulmedenler hakkinda bana (bir sey) söyleme ! Onlar mutlaka bogulacaklardir ! » (Hud, 37) . Gemi bitince tufan oldu (denizler tasti ve her taraf su oldu). Nuh aleyhisselam sayisi 80 kisi kadar olan müminler ile 3 katli olan gemiye bindi. Nuh aleyhisselam gemiye her hayvandan birer çift aldi. Oglu Ken’an’i da gemiye almak istedi, ama o “Beni sudan koruyacak bir daga siginacagim” dedi, gemiye binmedi ve hemen bir dalga onu alip bogdu. Allah Teala da Nuh aleyhisselamin bu oglu hakkinda af dilemesine karsilik: « (…) Ey Nuh ! O asla senin ailenden degildir. Çünkü onun yaptigi kötü bir istir. O halde hakkinda bilgin olmayan bir seyi benden isteme.(…) » (Hud, 46) buyurdu.

Sular daglari asti, insanlar ve hayvanlar telef oldu. 150 gün geçtikten sonra Allahü Teala: « Yere suyunu Çek; göge: ey gök sen de yagmurunu tut » buyurdu ve bunun üzerine yagmur durdu, sular çekildi. Gemi Irak’taki Cudi dagina oturdu. Hz. Nuh’a inanip kurtulan insanlar aç olduklari ve dagda yiyecek olmadigi için Nuh aleyhisselamin emri üzerine ellerinde olan bütün yiyecekleri birlestirdiler ve böylece ilk defa Asure yemegini yaptilar. Insanlar Nuh aleyhisselamin 3 oglu Sam, Ham ve Yafes’ten türedigi için Hz. Nuh’a ikinci Adem de denir. Nuh aleyhisselamin 1000 yasinda vefat ettigi söyleniyor, ama Kur’an-i Kerim’de : « Andolsun ki biz Nuh’u kavmine gönderdik de o 1000 yildan 50 yil eksik bir süre yanlarinda kaldi.(…) » (El-Ankebut, 14) geçiyor. . Hz. Nuh gemicilerin ve marangozlarin piri sayilir, çünkü bu isleri Allah’in ihsaniyla ilk defa o yapmistir.

Hz. Nuh’un evlatlarina vasiyeti

« Bunlardan (ilk) ikisini birakmayiniz, ikisini de hazer ediniz (yapmayiniz)

1. La ilahe illallah

2. Subhanallah vebi hamdihiy’dir

3. Gavurluktan (sakinin)

4. Kibir (‘den sizi nehyederim) »

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.