Ludwig Van BEETHOVEN

BEETHOVEN Ludwig Van

 

Alman klasik müzik bestecisi (1770-1827).

 

Müzikçi yetiştiren bir ailenin çocuğudur. Almanya’nın Bonn şehrinde doğdu. Küçük yaşta müzik çalışmalarına başladı. Piyano ve keman çalmayı öğrendi. Beste yapmada ilk bilgileri edindi. Ünlü bestecilerin sanatını inceledi. Gösterdiği başarıdan dolayı Köln başpiskoposu tarafından Mozart ile çalışmak üzere Viyana’ya gönderildi (1787). Fakat burada çok kalamadı. Annesinin hastalığı nedeniyle Bonn’a döndü. Ailesinin malî durumu bozulmuştu. Beethoven, kardeşlerinin bakımını üzerine almak zorunda kaldı. Bir yandan da eğitimim sürdürdü. 1792’de Haydn’dan ders almak üzere ikinci kez Viyana’ya gitti. Beethoven, yalnız Haydn’dan ders almakla kalmadı. Başkalarıyla da müzik çalışmaları yaptı. O yıllarda Viyana’nın soyluları müziğe çok önem veriyorlardı. Mozart ölmüştü. Genç sanatçı, piyano virtüözü olarak büyük ün sağladı. 1796’da çeşitli şehirlerde konserler verdi. Berlin’de II. Vîlhelm’in karşısında çaldı. Bundan sonra, siyasal durum nedeniyle turneye çıkmadı.

 

Beethoven’de 1800 yılında sağırlık belirtileri başladı. Bu durum, hayata küsmesine neden oldu. İnsanlardan uzak kalmak istiyordu. 1802’ye kadar konserlerini sürdürdü. İyi olmayacağını anlayınca çok sıkıntı çekti. İntihar etmeyi bile düşündü. 1819’da tam sağır oldu. Bütün gücünü beste yapmaya verdi. Günlerim Viyana yakınlarındaki köylerde geçiriyor, uzun yürüyüşlerle kendisini avutmaya çalışıyordu. Eserlerinin yayımlanmasından önemli gelir sağladı. Yakın ve ona bağlı dostları da vardı. Viyana’da sirozdan öldü. Cenazesini büyük bir kalabalık izledi. Sevdiği kızlar olmuş fakat hiç evlenmemiştir.

 

Beethoven’in eserleri üç dönemde incelenir. Birinci dönemde Mozart’ta Haydn’ın etkisi görülür. Sanatçı kişiliğini de yansıtmıştır. Beethoven, öteki çağdaşları gibi halk müziğinden yararlanmıştır. İkinci dönemi, çalgı ve orkestra araştırmalarıyla belirlenir. Geleneksel kalıplar içinde dramatik etkiler yaratmaya çalışmıştır. Üçüncü dönemde, biçimde daha özgür davranmıştır. Klasik üslupta en son ulaşılan anıtsal eserler vermiştir.

 

Beethoven, müziğe gerekli önemin verilmesini sağlamış, eserlerinde bütün halka seslenmiştir. Onun XIX. yüzyıl müziği üzerinde büyük etkileri olmuştur. Schubert, Schuman, Mendelshon, Brahma ona olan hayranlıklarını belirtmişlerdir.

 

Beethoven çok sayıda çalgı eserleri, sahne eserleri ve ses eserleri bestelemiştir. Bunlar arasında, piyano, keman, viyolensel için sonatlar, 5 piyano konçertosu, 1 kean konçertosu ve 1 üçlü konçerto, 9 sonfoni, Prometheus’un yaratıkları bale), Fidelio (opera), uvertürler, lidler, ardyalar, kantatlar, oratoryolar bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.