Bayrak

BAYRAK

bayrak-5Devletlerin ve milletlerin sembolü olan, belli renkte ve ölüde üzerinde ayrıca belli bir şekil bulunan kumaş parçası.

Bayramlar, bir göndere asılıp dalgalanacak veya doğrudan sarkıtılacak biçimde yapılır. Milletlerarası bazı büyük kuruluşların da özel bayrakları vardır. Birleşmiş Milletler, Kızılay, Kızılhaç, Olimpiyat, Avrupa birliği bayrakları gibi.

Devleti ve milleti temsil eden bayrağa karşı saygı duyulur. Yüksek yerlere asılmasına ve temiz tutulmasına önem verilir. Bayrağa saygı, millete saygı göstermek demektir. Bayrağımızı selâmlarken, Türk milletini, Türk tarihini ve Türk varlığını selâmlamış oluruz. Toplundan, bir amaca yöneltmede bayrağın büyük rolü vardır. Bir bayrak altında toplanmak her zaman önemli sonuçlar vermiştir. Özellikle savaşa giden ordularda bayrak çok etkili olur. Bayrağı vermemek, yurdu sonuna kadar savunmak anlamına gelir.

Eskiçağ’da Sümerler, Hititler, Urartular, Partlar ve daha başka topluluklar bayrak yerine ay, güneş ay ve yıldız ve daha başka şekillerde alem ve amblem kullanmışlardır. Kumaştan bayrak yapılmasına Ortaçağ’da başlandı. Bu bayraklar daha çok dinle ilgili idi. Müslümanlıktan önceki Türk devletlerinde çeşitli şekilde alemler kullanmışlardır. Osmanlı devletinde kullanılan türlü bayraklar vardı. I. Mahmut zamanında yeşil renkteki donanma bayrakları, III. Selim zamanında kırmızı oldu ve üzerindeki ay şekline sekiz köşeli bir yıldız eklendi. Bu dönemde bayraklar kesin bir biçim aldı. Abdülmecit zamanında sekiz köşeli yıldız, beş köşeli duruma getirildi. Türk Bayrağı Kanunu 1936’da çıkarıldı. Bu kanunla Türk bayrağının şekli, ölçüleri, ne zamanlar asılacağı, ne kadar süre asılı kalacağı belirtildi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.