Adapazarı

ADAPAZARI

Marmara bölgesinin doğu bölümünde bir kent ve Sakarya ilinin merkezidir.

Yakın zamanda gelişmiştir. XVI. yüzyılda ova ortasında küçük bir geçit yeri olarak kurulduğu ve bir pazar (alışveriş) merkezi durumuna geldiği anlaşılmaktadır. Uzun süre bir köy olarak kaldı. XIX. yüzyılda İzmit sancağına bağlı bir ilçe merkezi oldu. Belediye örgütü kuruldu. Burada Kurtuluş savaşı başlarken milli kuvvetlere karşı bir ayaklanma çıktı (3 Nisan 1920) . Üç ay kadar sürdükten sonra Ali Fuat Paşa (Cebesoy) tarafından bastırıldı. Adapazarı 25 Mart 1921’de Yunanlar tarafından işgal edildi. Kısa sürede geri alındı (21 Haziran 1921) .

1954’te kurulan Sakarya ilinin merkezi oldu.

Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunan Adapazarı kenti, 1943,1967 ve 1999 depremlerinde büyük zararlar gördü. Özellikle 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan ve etkileri İstanbul’a kadar uzanan son büyük depremin yol açtığı maddi ve manevi yıkım kenti uzun süre felce uğrattı. 25 bin dolayında insanın öldüğü bu deprem bölge ekonomisini büyük ölçüde çökertirken, Adapazarı’nm da tekrar imar edilme aşamasında fay hattının dışma kaydırılmasına karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.