Son Osmanlı halifesi Abdülmecit

ABDÜLMECİT

son-halife-abdulmecit

Son Osmanlı halifesi (1868 -1944).

Padişah Abdülaziz’in oğludur.

İkinci Meşrutiyete (1908) kadar sarayda kapalı bir hayat yaşadı. Düzenli bir eğitim ve öğretim görmedi. Güzel sanatlara ve özellikle resmi meraklı idi. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Kasım 1922’de çıkardığı bir kanunla saltanatı kaldırınca, padişah Vahideddin (VI. Mehmet) bir İngiliz savaş gemisiyle İstanbul’dan gizlice ayrıldı ve yurt dışına gitti.

Bunun üzerine, Büyük Millet Meclisi, Abdülmecit Efendiyi halife seçti (18 Kasım 1922). Abdülmecit, yalnız Müslümanların din başkanı olacak, devlet işlerine karışmayacaktı. Fakat Abdülmecit Efendi, Büyük Millet Meclisinin isteklerine göre hareket etmedi. Kendisinin devlet başkanlığına getirilmesini uygun görenler de vardı. Cumhuriyetin 29 Ekim 1923’te ilânından sonra halifeliğin kaldırılması gecikmedi.

3 Mart 1924’te kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı; Osmanlı soyundan olanların yurt dışına çıkarılmaları kararlaştırıldı. Bunun üzerine Abdülmecit Efendi, yalanlarıyla birlikte Avrupa’ya gitti. Paris’te öldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.