2.Dünya Savaşı Öncesi Ülkeler Arası Gruplaşmalar

c. Ülkeler Arası Gruplaşmalar

İtalya, Nazilerin Almanya’da iktidara gelip Avusturya ile birleşerek kendi nüfuzu altında bulunan Orta Tuna bölgesine egemen olma ihtimalinden endişe duydu. Bu yüzden İngiltere ve Fransa ile 1935’te ortak bir cephe kurdu. İtalya’nın Habeşistan’ı ele geçirmesi İngiltere ile arasını açınca İtalya, Almanya’ya yaklaştı. Fransa’da ise 1936 seçimlerinde Halk Cephesinin iktidara gelmesi, Fransa’yı SSCB’ye yaklaştırırken İtalya’dan uzaklaştırdı. Böylece ortak cephe bozuldu.

Almanya’nın, 1936’da Avusturya’nın bağımsız bir devlet olarak kalacağını taahhüt etmesi, İtalya- Almanya ilişkilerini geliştirdi. Böylece Avrupa’da bir İtalyan-Alman ortak cephesi olan “Berlin-Roma Mihveri” kuruldu.

1936’dan itibaren Almanya’nın, SSCB’ye rejiminden dolayı tavır alması, Japonya’nın da Asya içlerine kadar ilerlemek istemesi SSCB’ye karşı Almanya ve Japonya’yı birbirine yakınlaştırdı. 25 Kasım 1936’da Alman-Japon Paktı imzalandı. Siyasi rejim temeline dayalı bu ittifakla “Berlin-Tokyo Mihveri” kuruldu. İtalya’nın 5 Kasım 1937’de bu Pakta katılması ile “Berlin-Roma-Tokyo Mihveri” teşekkül etmiş oldu.

Hitler ve Mussolini

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.