Yeni Bir Savaşa Doğru

2.ÜNİTE: II. DÜNYA SAVAŞI

A. YENİ BİR SAVAŞA DOĞRU

Yeni Bir Savaşa DoğruAtatürk, 27 Eylül 1932’de Mac Arthur’la Avrupa ile ilgili yaptığı görüşmede özetle şunları söylemişti:

“Versay Antlaşması, I. Dünya Savaşı’nı ortaya çıkaran sebeplerden hiçbirini yok edemediği gibi aksine dünün başlıca düşmanları arasındaki uçurumu büsbütün derinleştirmiştir. Çünkü yenen devletler, yenilenlere barış şartlarını zorla kabul ettirerek sadece düşmanlık duygularını beslemişlerdir. Böylelikle bugün içinde yaşadığımız barış dönemi sadece ateşkesten ibaret kalmıştır. Bence dün olduğu gibi yarın da Avrupa’nın geleceği Almanya’nın takınacağı tutuma bağlıdır. Üstelik Almanya millî tutkularını kamçılayabilecek siyasi bir cereyana kendisini kaptırdı mı er geç Versay Anlaşmasını bozmaya çalışacaktır.”

Metne ve karikatüre göre II. Dünya Savaşı’nın çıkışında neler etkili olmuştur?

 

I. Dünya Savaşı sonunda galip devletlerin barışı düşünmek yerine barış düzeni içerisinde kendi çıkarlarını gerçekleştirme yollarını araması, yenilen devletlerin siyasi, ekonomik ve askerî kısıtlamalar ve ağır yükümlülükler getiren antlaşmalar imzalamasına sebep oldu. Aynı zamanda Osmanlı Devleti, Rus Çarlığı, Avusturya-Macaristan ve Alman İmparatorluğu’nun yıkılması Avrupa diplomasisi ve kuvvetler dengesini temelinden sarstı. İtilaf Devletleri sarsılan bu dengeyi, imzalanan antlaşmalarla yeni millî devletler kurduğu izlenimini vererek sağlamaya çalıştı. Bunu kısmen ve sadece Avusturya- Macaristan üzerinde gerçekleştirdi. Savaş sonunda millî devlet anlayışının uygulamaya konulmadığının en belirgin örneğini farklı millî unsurlardan oluşturulan Yugoslavya ve Çekoslovakya teşkil etti.

I. Dünya Savaşı’ndan sonra, Rusya’nın ülkede komünist rejimini yerleştirmesi uluslararası alandan soyutlanarak dışa kapalı bir politika izlemesine yol açtı. Osmanlı Devleti’nin yıkılmasıyla ortaya çıkan Orta Doğu kuvvetler dengesindeki boşluk, İngiltere ve Fransa’nın yayılmacı politikasıyla dolduruldu. Alman İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla İtilaf Devletleri, Almanya ile ağır şartlar içeren Versay Antlaşması’nı imzaladı. Böylece Almanya’nın Avrupa’yı bir daha tehdit etmesi engellenmiş oldu. Ancak Almanya’nın uluslararası alanda bıraktığı boşluk büyük sorunlara yol açtı.

1919 Versay Antlaşması’ndan 1925 Locarno Antlaşması’na kadar geçen sürede savaş sonrası sarsıntılar azaltılıp barış antlaşmalarıyla kurulan düzen yerleştirilmeye çalışıldı. Locarno Antlaşması ile de milletlerarası politikada yumuşama ve iş birliğine gidilerek barışın sürekliliğini sağlamak amacıyla silahsızlanma çabalarına girişildi.

Dünya bu şekilde devamlı bir barış için çabalarken 1929 Dünya Ekonomik Buhranı, etkilerini dünyanın her yerinde göstermeye başladı ve siyasi gelişmeleri etkiledi. 1931’de Japonya’nın Mançurya’ya saldırması ve art arda çıkan siyasi buhranlar, dünyayı yeni bir savaşın eşiğine getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.