İslam Öncesi Dünya Ders Notu

İSLAM ÖNCESİ DÜNYA

 A- ORTADOĞU

Ortadoğu’da birbirleriyle rekabet halinde olan ve dönemin süper devletleri sayılan iki devlet bulunmaktaydı. Bunlar; Bizans ve Sasani devletleriydi.

a) Bizans Devleti (Doğu Roma İmp. ) 395-1453

Roma İmparatorluğunun 395 yılında ikiye bölünmesi üzerine, Doğu Roma İmparatorluğuna Bizans adı verildi. Roma imparatorluğunun devamı olan Bizans, Doğu kültürünü benimsedi. Mezhep olarak Hıristiyanlığın Ortodoks mezhebine girdi. Bu nedenle Katolik olan Avrupalı devletlerle arası bozuldu.

Sülalelerce yönetilen Biransın en güçlü dönemi Justinyanus zamanıdır. Bu dönemde; Anadolu, Suriye, Filistin, Mısır, Kartaca, İtalya, Dalmaçya kıyıları ve Tunaya kadar olan yerler Bizans’a aittir.

Herakliyus hanedanlığı döneminde Avar ve Slav saldırıları başladı. Bizans devleti doğuda Sasanilerle rekabete girişmiş ve çeşitli savaşlar yapmışlardır. onun döneminde Müslüman Araplar, büyük bir güç olarak çıkmışlardı. Peygamberimiz İslam’a davet mektubunu Herakliyus’a göndermişti.

Bizans devleti, 1453 yılında Fatih tarafından yıkıldı.

b) Sasani Devleti (224-651)

Sasaniler; İran’a hakim olan Part devletini (MÖ: 220-MS: 224) yıkarak kurulmuştur. Devletin kurucusu Sasanın oğlu Babettir.

Sasaniler, zamanla güçlendiler. Suriye ve Yemen’e kadar yayıldılar. Göktürklerle anlaşarak Akhunları aralarında paylaştılar. Hint ticaret yolunu denetimleri altına aldılar. Fakat zamanla Göktürklerle aralar bozuldu. Doğuda; Göktürklerle, Batıda Bizans’la savaşmışlardır. Bu durum; Sasanilerin zayıflamasına neden olmuştur. Sasaniler, 642 yılında Hz. Ömer döneminde yapılan Nihavend savaşından yenilerek, İslam dünyasına kapılarını açmışlardır. 651 yılında ise tümüyle İslam devletinin eline geçmiştir. Sasaniler, kültür ve uygarlık bakımından İslam medeniyetini etkilemişlerdir. Sasaniler; Zerdüşt (Mecusilik) inancına sahiptirler.

 

B- ORTA ASYA VE UZAKDOĞU

a) Göktürkler :Orta Asya Türkleri Göktürklerin bayrağı altında bir araya gelmişlerdir. Göktürkler; Korde’den Hazar denizine kadar olan bölgeye hakim olmuşlardı.. Göktanrı inancına sahiptirler. Sasanilerle anlaşarak Akhun devletini yıkmış ve ipek ile baharat yoluna hakim olmaya çalışmışlardır.

b) Hindistan: Hindistan’da bir türlü siyasal birlik sağlanamamış, insanlar kast istemi altında ezilmişlerdir.

c) Çin :Çinde Budizm, Tao ve Konfiçyus dinleri bulunmaktadır. Çinliler kültür ve uygarlık alanında ileri gitmiş, komşularıyla sürekli savaş halindedirler.

d) Japonya :Japonya’da Budizm ve Şintoizm dinleri yaygın olarak bulunmaktadır.

C- AVRUPA :Batı Roma İmparatorluğunun yıkılmasından sonra bu devletin toprakları üzerinde bir çok devletçikler ve Feodalite kurulmuştur. Halk dere beylerin baskısı altında yaşıyordu. İspanya’da Vizigotlar, Belçika’da Franklar, İtalya’da Ostrogotlar, Kuzey Afrikaka’da Vandallar bulunuyordu. Avrupalıların bir çoğu Hıristiyanlığın Katolik mezhebindeydi.

D) AFRİKA : Afrika’nın Akdeniz sahillerinde Hıristiyanlık, Roma İmparatorluğu sayesinde yayılmıştı. Bu bölgeler, Doğu Roma İmparatorluğu elindeydi. Afrika’nın en önemli devleti Habeşistan krallığıydı. Bu devlet Hıristiyan dinine mensuptu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.