Babiller (Amurular)

BABİLLER (AMURULAR)

(MÖ. 1830 – 539)

Babil Krallığı

Babillilerin siyasi tarihi I. Babil devleti ve II. Babil Devleti olarak iki döneme ayrılır.

I. Babil devleti: Babil Devleti, Arabistan’dan Mezopotamya’ya gelen Samilerin bir kolu olan Amurrular tarafından Babil’de kuruldu. Babil Devleti’nin en önemli hükümdarı Hammurabi’dir. Bu dönemde en parlak devrini yaşayan Babilliler, bütün Mezopotamya’yı ele geçirerek imparatorluk kurdular. Hamurrabi’den sonraki süreçte devlet zayıfladı. MÖ 1800’lerde Hititler bu devlete son verdi. Babilliler, Hititlerin yıkılmasından sonra Asur egemenliğine girdiler.

II. Babil Devleti: Medlerle ittifak yaparak Asur devletini yıktılar (MÖ 612). İkinci kez devlet kurdular. Mezopotamya’nın en son devleti olan II. Babil’e Persler son vermiştir (MÖ 539).

Genel Özellikleri:

1) I. Babil Devleti’nin en ünlü kralı Hammurabi olup Hititler tarafından; II. Babil Devleti’nin de en ünlü kralı Nebukadnezar olup Persler tarafından yıkılmıştır.

2) Hammurabi Kanunlarının Özellikleri: Mezopotamya’da çıkarılan en gelişmiş kanunlar Hammurabi Kanunlarıdır. Sümer ve Akadların kanunları toplanarak zamanın ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir. Kral, kişi ve toplum hukuku birbirinden ayrılmıştır. Kısas esası ölçü alındığı için cezalar Sümerler’e göre daha serttir. Hammurabi Kanunları, tarihte bilinen ilk yazılı anayasa olarak kabul edilir.Hammurabi kanunları, Mezopotamya’nın Samileştirilmesini amaçlar. Rahip – kral özelliğine son vermiş, iktidarını kurduğu orduya ve yaptığı yasalara dayandırarak ilk dünyevi devlet, bütün gücü kendisinde toplayarak dünyada bilinen ilk mutlak monarşiyi kurmuştur. Ayrıca gücünü gökteki tanrılara değil, dünyevi bir kurum olan orduya dayandırması dar anlam­da Laik devlet yönetimine kanıt sayılmıştır

3) Babil Devleti, mutlak monarşi (kralın kesin egemenliğine dayalı) olarak yönetilmiş, krallarına Tanrı-Kral unvanı verilmiştir.

4) Yahudiler, II. Babil devleti zamanında sürgün edilmiştir.

5) En ünlü eserleri Asma Bahçeler ve Babil Kulesi’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.