Gayri Müslimlere Benzemek

Gayri Müslimlere Benzemek

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

“Dinlerine uymadıkça yahudiler de hıristiyanlar da asla senden razı olmayacaklardır. De ki: Doğru yol, ancak Allah’ın yoludur. Sana gelen ilimden sonra onların arzularına uyacak olursan, andolsun ki, Allah’tan sana ne bir dost ne de bir yardımcı vardır.” (Bakara, 120)

 

Rasûlullah (sav) buyurdular:

“Kim bir kavme (topluluğa) benzemeye çalışırsa o, onlardandır.” (Ebu Dâvûd, Libas 4)

 

Gayr-i müslimlere benzemek ve onlarca kutsal sayılan gün ve vakitlerde onlar gibi hareket etmek dinimizce bid’at kabul edilir. Nitekim cahil müslümanlardan bir çoğu hıristiyanların en büyük bayramı olan Paskalya ve Noel (yılbaşı)de onların yaptıklarını yapmaya özenirler.

Gayr-i müslimlerin kutsal addettiği gün ve bayramların adedi pek çoktur. Bunları araştırmak ve tanımaya çalışmak müslümana vazife değildir. Onlar tarafından hürmet gösterilmesi sebebiyle yaptıklarından her hangi birini veya böyle günlerden bir günü veya bir yeri tanıması ona kafidir. Çünkü bunların İslam dininde yeri yoktur.

Böyle günlerde Allah’a ve Rasûlüne inanan kimsenin alması gereken tavır İslam’ın tasvip etmediği herhangi bir davranışta bulunmaması, aksine normal günlerden biriymiş gibi değerlendirmesidir.

Manevi ilimlerden nasipsiz kalmış bir çok müslümanın kafirlere ait gün ve bayramlardaki onlara benzeme gayretlerine günümüzde -üzülerek- şahit olmaktayız. Oysa Nebi (sav) Efendimizin mevzu ile ilgili bir çok açıklama ve tavsiyeleri mevcuttur.

İbn-i Ömer, Rasûlullah (sav)’den şöyle naklediyor:

“Kim bir kavme (topluluğa) benzemeye çalışırsa o, onlardandır.” (Ebû Dâvûd, Libas, 4)

Amr b. Şuayb’in babasından, onun da dedesinden yaptığı rivayete göre Rasûlullah (sav) Efendimiz:

“Bizden başkasına benzemeye çalışan, bizden değildir.” (Tirmizî, İstizan, 7) buyurdular.

Dolayısıyla yahudi ve hıristiyanlar bizden olmadıklarına göre onlara benzemeye özenmemeliyiz.

Rivayetlere göre Hz. Ömer müslüman beldelerindeki müşriklerin törenleri açıktan yapmamalarını onlara şart koşmuştur. Müşriklere tören ve geleneklerini (başkalarını etkileyecek şekilde) açıktan icra etmeleri yasaklanmışken müslüman nasıl olur da onların yaptıklarını yapar? Diğer taraftan müslümanların onlara benzeme gayretleri, tören ve bayramların açıktan yapılması konusundaki onların arzu ve cesaretlerini arttırmıştır. Halbuki müşriklerin söz konusu törenlerini alenen yürütmekten men edilişlerindeki sebep, bunların bozulmaya yol açabileceği, yani müslümanlar üzerinde kötü tesir bırakabileceği endişesinden kaynaklanmıştır. Çünkü bu tip adet ve gelenekler ya bir masiyet ya da bir küfrün sembolü mesabesindedir. Müslümansa bu hareketlerin tamamından men edilmiştir.

Büyük alim  el-Fudayl b. Iyaz (ra) şunları söylemiştir:

“Yolcuları az da olsa sen hak yoldan ayrılma.
Rağbet edeni çok da olsa kötü yola sapma.”

no1hh

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.