Hükümetlerarası Uluslararası Siyasi Örgütler

Siyasi Örgütler

AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı)

İlk olarak bir konferans biçiminde (AGİK) Soğuk Savaş döneminde güvenlik konusunda iş birliğini geliştirmek amacıyla Helsinki’de 1972’de başlayan görüşmelerin sonunda 1975’te kurulmuştur. 1992’de ise AGİT adıyla örgütsel bir yapı kazanmıştır. Örgüt ‘ün merkezi Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’dadır.

AGİK’in 1975’teki Finlandiya Zirvesi’nde bütün Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada’nın onaylaması ile Helsinki Şartı (Helsinki Belgesi) kabul edilmiştir. AGİK, Helsinki Şartı’nın uygulanmasından sorumludur.

Siyasal amaçlı global bir örgüt olan AGİT, Soğuk Savaş sonrası dönemde Avrupa’da barış, refah ve adaletin gerçekleştirilmesine yardımcı olmayı da amaçlamaktadır. Örgüt ‘ün günümüzde Avrupa devletleri, eski Sovyet Cumhuriyetleri, ABD ve Kanada’dan oluşan toplam 57 üyesi bulunmaktadır.

Üyeler, Helsinki Belgesi’nde II. Dünya Savaşı sonrasında çizilen sınırların değişmemesini, vatandaşlarının insan hakları ve temel özgürlüklerine saygı gösterilmesini ve uluslararası alanda iş birliği yapmayı kabul etmişlerdir. 1990’da gerçekleştirilen Paris Zirvesi’nde üye ülke liderleri Avrupa’nın toprak bütünlüğüne saygı göstermeyi ve Avrupa’daki konvansiyonel güçlerin indirimi konusunu ele almıştır. Bu konferansta ayrıca Örgüt’ün kurumsal bir yapı kazanması süreci başlamıştır. 1999 İstanbul Zirvesi’nde de konvansiyonel kuvvetlere ilişkin ilave indirimler yapılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.