Hz. Ali Dönemi (656-661)

HZ. ALİ DÖNEMİ (Esedullah-Haydar) (656-661)

–Alim—

1) Hz. Osman’ın ölümü üzerine Hz. Muhammed’in damadı ve amcası Ebu Talib’in oğlu olan Hz. Ali halife seçildi.

2) Bu dönemde Hz. Osman devrinde başlayan iç karışıklıklar devam ettiği gibi, Müslümanlar arasında savaşlar da başlamıştır.

3) 656 Cemel Vakası (Deve Olayı)

Hz. Osman’ın katillerinin kısa sürede bulunup cezalandırılmasını isteyen, Talha ve Zübeyr, Hz. Ayşe’yi de yanlarına alarak, bu işi zamana bırakan Hz. Ali’ye karşı harekete geçtiler. İki taraf Kufe şehri yakınlarında karşı karşıya geldi. Yapılan savaşta Hz. Ali galip geldi.

4) Kufe şehrini İslam Devleti’nin merkezi yaptı.

Önemi: İslam Devletinin ilk defa merkezi değiştirilmiştir.

5) 657 Sıffin Savaşı

Hz. Ali’nin halifeliği Emevi sülalesinin hoşuna gitmemişti. Muaviye, Hz. Ali’nin halifeliğini istemiyordu. Hz Ali’nin tüm yatıştırma girişimlerine rağmen savaş kaçınılmaz oldu ve Sıffin denilen yerde iki ordu karşılaştı. Muaviye ordusu yenileceğini anlayınca Kuran-ı Kerim sayfalarını mızraklarına takarak savaşı durdurdular. Taraflar sorunun hakemle çözülmesine karar verdiler.

   Önemli: Bu savaş Müslümanlar arasında yapılan ilk savaştır.

6) Hakem Olayı

Sıffin Savaşı’ndan sonra taraflar, iki taraftan da seçilecek birer hakemin kararına başvurmayı gerekli görmüşlerdi. Hz. Ali’nin hakemi Ebu Musa el-Eş’ari, Muaviye’nin hakemi ise Amr İbn-ül As oldu. Amr b. As, Muaviye’nin halifeliğini hileli bir yolla ilan etti.

Önemli: Bu olayla İslam dünyasında ilk ayrılıklar başlamış ve mezhep ayrılıklarının temeli atılmıştır Böylece Müslümanlar üç gruba ayrıldı.

a) Hz. Ali taraftarları

b) Muaviye taraftarları

c) Hariciler

7) Hz. Ali’nin öldürülmesi

Hariciler, İslam dünyasını parçalayanların Hz.Ali, Muaviye ve Amr b. As olduğuna inanıyorlardı. Üçünü de öldürmeye karar verdiler. Muaviye, hafif yaralanarak kurtuldu,  Amr b. As, namaz kılmaya kendi yerine başkasını gönderdiği için öldürülemedi. Ancak Hz. Ali, İbni Mukem adlı bir Haricinin zehirli hançeriyle namaz kılarken şehit edildi.

UYARI: Hz. Ali döneminde Müslümanlar arasında yapılan savaşlardan dolayı fetihler durgun geçmiş ve Tunus kaybedilmiştir.

Özellikleri:

1-Dördüncü ve son halife

2-Hz. Muhammed’in amcası Ebu Talip’in oğludur.

3-İlk Müslümanlardandır.

4-Hz. Muhammed’in damadı ( Hz.Fatıma ile evlenmiştir.) ( Hz. Muhammed’in soyu Hz. Ali ile Hz.Fatıma’nın evliliğinden doğan çocuklardan -Hasan ve Hüseyin- devam etmiştir.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.