Yeni Oluşum Sürecinde Balkanlar Yugoslavya ve Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin Dağılması

YENİ OLUŞUM SÜRECİNDE BALKANLAR

YUGOSLAVYA VE SOSYALİST FEDERAL CUMHURİYETİ’NİN DAĞILMASI

Tito’nun 1980’de ölümüyle Yugoslavya’yı oluşturan 6 federe cumhuriyeti cumhurbaşkanlarının devleti dönüşümlü olarak yönetmesiyle düzen korundu.

Ancak 1980’lerde başlayan Dünya Ekonomik Buhranı ülkeyi olumsuz etkiledi. Federal Cumhuriyetler arasındaki ekonomik farklılıkları aşırı milliyetçilerin harekete geçmesi için uygun koşulları oluşturdu ve Yugoslavya’nın parçalanma sürecine girmesinde etkili oldu.

Aralık 1987’de Slobodan Miloşeviç’in darbe sonucu iktidara gelmesinin ardından 1990’da Slovenya bağımsızlığını ilan etti.

Bunu Hırvatistan takip etti. Böylece Yugoslavya’nın parçalanma süreci başlamış oldu. 1991’de Sırp – Hırvat çatışmaları sonu iç savaş başladı. Aynı yılda Makedonya ve Bosna – Hersek de bağımsız oldular.

BM, Yugoslavya krizinin çözümünde etkili olmadı. Sırp kuvvetlerinin yaptığı katiamların durmaması sonucu Nato harekete geçti. 14 Aralık 1995’te Dayton Antlaşması imzalanarak Bosna Savaşı sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.