Doğu Bloku’nun Yıkılmasından Sonra Avrupa’da Yeni Arayışlar İki Almanya’dan Tek Devlete

DOĞU BLOKU’NUN YIKILMASINDAN SONRA AVRUPA’DA YENİ ARAYIŞLAR

1. İKİ ALMANYA’DAN TEK DEVLETE 

image001

II. Dünya Savaşı’nı kazanan güçler tarafından Almanya ikiye bölünmüştü : Sovyet uydusu olarak kurulan Demokratik Almanya ile Batı Blokuna dahil Fedaral Almanya. Bu iki devletin birleştirilmesi Soğuk Savaş Dönemi’ni en önemli sorunlarından biri oldu.

image002

1989’da Demokratik Almanya kendi vatandaşlarına ülkeden çıkış vizesi verdi. Bu iznin çıkmasıyla binlerce Doğu Almanya vatandaşı Polonya, Çekoslavakya, Macaristan, Yugoslavya  gibi ülkelerin başkentlerine akın etti ve buralarda bulunan Amerikan, İngiliz, Fransız büyükelçiliklerine sığındı. Sığınmacılar daha sonra özel trenlerle Doğu Bloku dışındaki ülkelere kaçmaya başladılar. Kaçışın giderek yoğunlaşması üzerine Doğu Almanya Hükümeti çözüm için toplandı ve duvarın yıkılmasına karar verdi. 14 Ocak 1990’da Berlin Duvarı yıkıldı. Batı Almanya’nın girişimleri sonucu 3 Ekim 1990 yürürlüğe giren anlaşma ile iki Almanya birleşti.

Almanya’da ilk demokratik seçimler 3 Aralık 1990’da yapıldı.

image003

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.