II.Dünya Savaşı’nın Ekonomik Sonuçları

Ekonomik Sonuçlar

II. Dünya Savaşı’nda şiddetli çarpışmalar ve hava bombardımanları, Almanya başta olmak üzere Avrupa’da bir çok kentin zarar görmesine, limanların fabrikaların ve demiryollarının yıkılmasına, üretim ve ticaretin olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu.

Temmuz 1944’te ABD’de yeni bir uluslararası para sistemi kurmak üzere toplantı yapıldı. Uluslararası Para Fonu (İMF) kuruldu. Ayrıca “Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası” oluşturularak üye devletlerin yeniden yapılanma ve kalkınma çabalarına maddi destek sağlanması amaçlandı.

II. Dünya Savaşı sonrası devletlerde sarsıntısız ve hızlı bir ekonomik düzelme görüldü. 1949’da ekonomi eski canlılığına kavuştu. Savaşın açtığı tüm hasar kısa sürede onarıldı. Avrupa, hemen hemen tüm denizaşırı kolonilerini kaybetmesine rağmen savaş öncesi dönemde görülmeyen verimliliğe ve refaha ulaştı. 1949’da Avrupa devletleri kendi aralarında ekonomik ve siyasi dayanışmayı sağlamak için “Avrupa Konseyi”ni kurdular.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.