Brıand – Kellogg Paktı

BRIAND – KELLOGG PAKTI

1927 yılında Fransız Dışişleri Bakanı Aristide Briand, ABD ile Fransa arasındaki ilişkilerde “savaşı kanun dışı ilan eden” karşılıklı bir yükümlülükte bulunulmasını önerdi. İki devlet arasında savaş ihtimali olmadığı için bu öneri çok anlamlı sayılmazdı. Fransa bu öneriyle Amerika’nın yakın bir dostu olarak kendisine prestij sağlamayı amaçlıyordu.

Amerika Dışişleri Bakanı Kellogg, Fransa’ya verdiği cevapta, “savaşı bir ulusal politika aleti olarak kullanmaktan vazgeçme” sözünün bütün devletler tarafından imzalanacak çok taraflı bir antlaşmada yer almasını önerdi.

Briand – Kellogg Paktı veya diğer adıyla Paris Paktı 27 Ağustos 1928’de Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Polonya, Belçika ve Çekoslavakya arasında imzalandı.

Bu antlaşma ile taraflar, savaşı ulusal politikalarına alet etmeyeceklerini, anlaşmazlıkların çözümü için savaş yoluna gitmeyeceklerini ve tüm anlaşmazlıkları barış yoluyla çözeceklerini taahhüt ettiler. 1928 yılına kadar bu pakta Sovyet Rusya da dahil olmak üzere 46 ülke katıldı.

I. Dünya Savaşı’ndan sonra barışı korumak için yapılan bu çalışmaların hiçbiri II. Dünya Savaşı’nın çıkmasını engelleyemedi. Yalnızca iki savaş arasında bir barış kararı verilmesine yol açtı. Yapılan çalışmaların eksik yönlerinin bulunmasının bu duruma neden olduğu söylenebilir.

Briand-Kellogg Paktı

Briand-Kellogg Paktının (Nerede İmzalandı) Diğer Adı: Paris Paktı

Briand-Kellogg Paktının İmzalanma Tarihi: 27 Ağustos 1928

Briand-Kellogg Paktının Öncü Devletleri: Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya, Belçika, Polonya, Fransa, Çekoslovakya

Briand-Kellogg Paktının İmzalanma Sebebi: Locarno Antlaşması’na rağmen, Almanya’dan çekinen Fransa, ABD ile karşılıklı ilişkilerinde savaşa başvurulmaması ilkesine dayalı bir barış paktı yapmayı istedi. Bunu reddeden ABD, bütün büyük devletlerin, muhtemel bir savaşı lanetleme paktı imzalamalarını önerdi.

Briand-Kellogg Paktına Türkiye Ne Zaman Katıldı: 1928 Eylül ayında davet edilmiş ve 1929 Ocak ayında Türkiye de katılmıştır.

Briand-Kellogg Paktının Amacı: Bu paktla ülkelerin topraklarına yapılacak saldırılara karşı yapacakları savunma savaşı dışındaki savaşlar kanun dışı sayıldı.

Briand-Kellogg Paktının Önemi: Bu paktın imzalanması ile ABD yanlızlık politikasını terk etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.