Düzenli Ordunun Kurulması

DÜZENLİ ORDUNUN KURULMASI

DÜZENLİ ORDUNUN KURULMA NEDENLERİ

1-  Yerel güçlerin kendi bölgelerinde kendi olanaklarıyla kurdukları bölgesel direniş güçleri olan Kuva-i Milliye önce Temsil Heyeti’ne sonra da TBMM’ye bağlanmıştı.

2-  Kuva-i Milliye birliklerinin başına buyruk hareketleri ve disiplinsiz davranışları halk tarafından hoş karşılanmıyordu.

3-  İç ayaklanmaların bastırılmasında başarılı çalışmaları görülmüşse de cephe savaşları için yetersiz kalmışlardı. Yunan ilerleyişini durduramamışlardı.

4-  Kuva-i Milliye’nin kendi ihtiyaçlarını kendilerinin karşılaması ilk aşamada yeni kurulan devlet için elverişli olsa da (harcamalar azalıyordu), yararlarından çok zararları oluyordu. Halktan zorla malzeme almak, halkı ezmek, çevrelerine kötülük yapmak gibi.

5-  Kuva-i Milliye’den devlet kuruluncaya kadar yararlanılabilirdi. Ancak devlet kurulunca bölük pörçük kuvvetlerle Ulusal Savaşın kazanılması pek mümkün değildi. Düzenli kuvvetlere, gerçek orduya ihtiyaç duyulmaktaydı.

Ancak o sırada birçoklarının saplandığı ters görüşler nedeniyle bunu başarmak kolay bir iş değildi. Düzenli ve disiplinli bir ordu kurulmasına taraftar olanlara karşılık Kuva-i Milliye’yi üstün tutanlar ve daha faydalı bulanlar vardı ve bunlar çoğunluğu meydana getiriyorlardı.

Batı Cephesi’nde Yunan ilerleyişinin Kuva-i Milliye tarafından durdurulamaması Mustafa Kemal’e aradığı fırsatı vermiştir.

Kuva-i Milliye’den çok fazla şey bekleyenler Çerkez Ethem ve kardeşlerinin etkisiyle hükümeti Gediz dolaylarında bulunan bir Yunan tümenine saldırmaya zorladılar.

Türk Erkan-ı Harbiyesi (Genelkurmay) saldırıya taraftar olmamasına karşılık Çerkez Ethem kuvvetleriyle 24 Ekim 1920’de saldırıya geçmişti.

Kuvvetlerimizin böyle bir harekete hazır olmayışı, cephane noksanlığı, saldırının yenilgiyle sonuçlanmasına neden olmuştur. Yenişehir ve İnegöl’ün düşman eline geçmesiyle Türk Cephesi biraz daha geri alınmıştır.

Gediz Savaşlarında uğranılan bu yenilgi sonucunda Mustafa Kemal Meclisi ikna ederek 9 Kasım 1920’de Batı Cephesinde düzenli ordu kurulmasını sağlamıştır.

Batı Cephesi Komutanlığı’ndan alınan Ali Fuat Paşa’nın yerine İsmet Paşa atandı. İsmet Paşa, bölgesinde bulunan bütün kuvvetleri kendi emir ve komutasında birleştirmek için ciddi çalışmalara başladı.

Ancak buna uymayan Çerkez Ethem ayaklandı. Üzerine gönderilen kuvvetlere yenilmesiyle birlikte Yunanlılara sığınmak zorunda kaldı.

Ulusal Kurtuluş Savaşı düzenli ordunun kurulması ile gerçek bir nitelik kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.