Misak-ı Milli Kararları (28 Ocak 1920)

MİSAK-I MİLLİ KARARLARI (28 OCAK 1920)

1-  Ulusal sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz.

2-  Osmanlı Devleti’nin 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzaladığı vakit düşman ordularının işgali altında bulunan ve çoğunluğu Arap olan memleketlerin durumu halkın serbestçe verecekleri oya göre belirlenmelidir. Bu ateşkes hududu içinde kalan ve o gün işgal edilmeyen Türk ve İslam çoğunluğunun bulunduğu kısımların tümü, hiçbir şekilde bölünmez ve ayrılık kabul etmez bir bütündür.

3-  Halkın oyu ile Anavatan’a katılmış olan üç sancakta (Kars, Ardahan, Artvin) gerekirse halkın oyuna başvurulmasını kabul ederiz. (Elviye-i Selase)

4-  Türkiye ile yapılacak barışa bırakılan Batı Trakya’nın hukuki durumunun tesbiti de, halkın tam bir hürlükle verecekleri oya uygun olmalıdır.

5-  İtilaf merkezi ve Osmanlı Devleti’nin başkenti olan İstanbul şehriyle Marmara Denizi’nin güvenliği her türlü zedelenmeden korunmuş olmalıdır. Bu esas kabul edilmek şartıyla Akdeniz ve Karadeniz boğazlarının dünya ticaret ve ulaşımına açılması hususunda bizimle diğer ilgili bütün devletlerin birlikte verecekleri kararlar geçerlidir.

6-  Ülkemizde bulunan azınlıklara komşu ülkelerdeki Müslüman halkın yararlandığı haklardan daha fazlası verilemez.

7-  Ulusal ve ekonomik gelişmemizi sağlayabilmek amacı ile siyasal, adli ve mali gelişmemize engel olan kapitülasyonlar kaldırılmalıdır. Osmanlı borçlarından Türkiye’nin payına düşeni ödemeye hazırız.

MİSAK-I MİLLİ’NİN ÖNEMİ

1-  Misak-ı Milli ile Ulusal ve bölünmez Türk Yurdu’nun sınırları çizilmiştir.

2-  Türk Ulusu, bağımsızlık şuuruna ulaşmış, Ulus olarak asgari haklarını istemiştir.

3-  Ülkenin geleceği ve bağımsızlığı ile ilgili konularda önemli kararlar alınmıştır.

4-  Azınlıkların durumu, kapitülasyonlar, boğazlar ve borçlarla ilgili konular gündeme getirilmiştir.

5-  Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan kararlar, Ulusun temsilcileri tarafından da benimsenmiştir.

6-  Misak-ı Milli ile belirlenen sınırlar, Lozan Barış Antlaşması ve sonraki değişikliklerle bugünkü sınırlarımızı oluşturmuştur.

7-  Misak-ı Milli, Kurtuluş Savaşı’mızda kurtarılmak istenen vatan topraklarının sınırlarını belirtirken, Türk Ulusu’nun temel haklarını istemiştir.

8-  Misak-ı Milli’nin kabulü ve ilanı İstanbul’un İtilaf Devletleri tarafından işgaline neden olmuştur. Bu da Ankara’da yeni bir meclisin açılmasına zemin hazırlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.